Megjelent az Új Ember 2018. december 16-i száma

Kultúra – 2018. december 12., szerda | 20:30

Az Új Ember ez évi 50. számát ajánljuk olvasóink figyelmébe.

A címoldalon indul tudósításunk arról, hogy Mohos Gábort, a Pápai Magyar Intézet rektorát, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia korábbi titkárát december 8-án püspökké szentelték az esztergomi bazilikában. A főszentelő Erdő Péter bíboros, prímás; a társszentelők Michael August Blume apostoli nuncius és Ternyák Csaba egri érsek voltak.

Interjút olvashatnak Pál Feri atyával az örömről a Gaudete vasárnap apropóján, illetve tudósítást a regnumi fiatalok ünnepéről a Szent István-bazilikában. A Regnum Marianum gyerekközösségeinek tagjai évről évre ígéretet tesznek Szeplőtelen Fogantatás ünnepén, hogy őszinte lelkiismerettel, tiszta lélekkel és kitartó lelkesedéssel fognak élni, Jézus szolgálatára és testvéreik javára.

Kecskemét város védőszentjének ünnepnapja előtt, december 5-en este Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek mutatott be búcsúi szentmisét a Szent Miklós-templomban. Az ajándékozó szeretet szentjének Kecskeméten őrzött csontereklyéjéhez elkészült díszes tartót is ezen a napon áldotta meg az érsek.

A 2. oldalon olvashatják Ferenc pápa tízparancsolatról szóló katekézissorozatának utolsó elmélkedését, illetve rövid hírt közlünk arról, hogy e katekézis után a pápa egy kisgyermekkel találkozott, és erről találkozásról is tanítást fogalmazott meg.

A 3. oldalon folytatódik tudósításunk Mohos Gábor püspökké szenteléséről, és összefoglalót közlünk a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) téli rendes üléséről.

A Tanítás és Lélek oldalon az adventhez kapcsolódó biblikus, liturgikus és görögkatolikus lelkiségi írásokat olvashatnak.

Az 5. oldalon folytatódik a tudósításunk a Regnum Marianum közösségekhez tartozó gyerekek ígérettételéről, és itt olvashatják Beran Ferenc adventi jegyzetét is.

A 6. oldalon tudósítunk arról, hogy megérkezett az Esztergom-Budapesti Főegyházmegyébe a 2020-as budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) szimbóluma, a missziós kereszt; rendszeres kórházlelkészi szolgálat indul a Pécsi Egyházmegyében; és Pro Voluntarius díjat kapott a Katolikus Karitász orvosmissziója.

A 7. oldalon hírt adunk arról, hogy az MKPK tízmillió forint összegű segélyt folyósít a dél-indiai Kerala államot ért természeti katasztrófák által sújtott lakosság megsegítésére. Adventi kampányában a Magyar Máltai Szeretetszolgálat ezúttal nem pénzt, hanem imádságokat gyűjt a Közel-Keleten élő keresztény emberekért, a háború kárvallottjaiért. Ökumenikus gyertyagyújtást szerveztek december 2-án a debreceni református Nagytemplom előtti téren. A Központi Papnevelő Intézet három harmadéves növendékét lektorrá, két negyedéves növendékét akolitussá avatta Cserháti Ferenc püspök november 25-én a budapesti Egyetemi templomban.

A 8. oldalon folytatódik a tudósításunk a kecskeméti Szent Miklós- templomban megtartott búcsúi szentmiséről, amelyet Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek mutatott be. Itt közöljük meseíró-pályázatunk nyertesei közül a második helyezett Cseh Milán írását a debreceni Szent Anna-székesegyházról. 

A 9. oldalon folytatódik a beszélgetés Pál Feri atyával az örömről a Gaudete vasárnap alkalmából, valamint tudósítást olvashatnak a sport és a hit kapcsolatáról, a Budapesti Atlétikai Szövetség szervezésében megvalósult, elhunyt sportolókra emlékező program kapcsán.

A 12. oldalon többek közt az „Eucharisztia” elnevezésű táblás játékról tudhatnak meg részleteket kedves olvasóink a játék kitalálójától, Bodor György zugligeti plébánostól.

* * *

Mértékadó kulturális mellékletünkben Mészáros Ákos a Műcsarnokban látható, a 19. és a 20. század fordulójának kultúrtörténetét bemutató kiállításról ír, amelynek címe: Rejtett történetek – Az életreform-mozgalmak és a művészetek.

Petrőczi Éva az ünnep közeledtével Alex T. Smith A kisegér, aki elhozta a karácsonyt című könyvét ajánlja.

A Nézőtér rovatban az olaszországi Terni városában tizennegyedik alkalommal megtartott Népek es vallások nemzetközi filmfesztiválról olvashatnak, amelyen második alkalommal adott át díjat a Katolikus Kommunikációs Világszövetség, a Signis. Emellett összefoglalót olvashatnak a Mannheim-Heidelbergi Nemzetközi Filmfesztiválról és azon belül a nemzetközi ökumenikus zsűri díjazottjairól is. Baranyai Béla ezúttal Wim Wenders legújabb alkotását, Ferenc pápáról készült filmjét elemzi.

A Természetrajz rovatban Schmidt Egon ezúttal Gellért-hegyi madárlesre invitálja olvasóinkat.

Olvassa, ajánlja, terjessze Magyarország katolikus hetilapját! Az Új Ember elérhető és megvásárolható a templomokban, az újságárusoknál és a Digitalstandon.

Forrás és fotó: Új Ember

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria