Megjelent az Új Ember 2018. február 18-i száma

Kultúra – 2018. február 16., péntek | 9:01

Az Új Ember ez évi hetedik számát ajánljuk olvasóink figyelmébe.


A címlapon hírt adunk arról, hogy elismerték egy francia szerzetesnővér csodás gyógyulását. Ez volt a lourdes-i Szent Szűz 70. csodája.

Ugyancsak az első oldalon kezdődik beszámolónk arról, hogy a  betegek világnapján Erdő Péter bíboros, prímás mutatott be szentmisét az Országos Onkológiai Intézet Irgalmas Jézus-kápolnájában. A liturgia keretében kiszolgáltatták a betegek szentségét.

Tudósítást közlünk arról is, hogy Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke nyitotta meg a mosonmagyaróvári Szűz Mária Királynő- és Szent Gotthárd-plébániatemplom jubileumi évét február 11-én.

E héten zajlik a házasság hete programsorozata – beszámolót közlünk a rendezvény sajtótájékoztatójáról.

A 2. oldalon folytatódik Ferenc pápa katekézise a szentmiséről, és közreadjuk a Szentszék egységesített hírportálja, a Vatican News interjúját, amelyben XVI. Benedek pápa lemondásának ötödik évfordulóján második magántitkára, a máltai származású Alfred Xuereb beszél a nyugalomba vonult pápával átélt legmegrendítőbb pillanatairól, valamint Ferenc pápa és XVI. Benedek kapcsolatáról.

A 3. oldalon folytatódik a betegek világnapján az Országos Onkológiai Intézetben bemutatott szentmiséről szóló tudósításunk. Ugyanitt számolunk be arról, hogy Bábel Balázs kalocsai érsek vendégeiként február 11-én Kalocsára látogattak a külhoni egyházmegyék püspökei.

A Tanítás és Lélek rovatban többek közt a nagyböjti időszak első írásait olvashatják Dejcsics Konrád bencés szerzetestől és Ivancsó István görögkatolikus teológustól.

Az 5. oldalon folytatódik beszámolónk a házasság hete programsorozatáról és a mosonmagyaróvári plébániatemplom jubileumi évének megnyitójáról.

Egyház rovatunkban hírt adunk arról, hogy nyílt levélben üzenetet írt a vasi megyeszékhely lakosainak Székely János szombathelyi megyéspüspök. A leveleket február 12-től önkéntes segítők juttatják el azoknak, akiket meglátogatnak a lakóhelyükön. Közöljük a következőket is: a Győri Egyházmegyében lelkipásztori találkozót tartottak Szent Ágota emléknapján, Vácott megáldották a felújított irgalmasrendi kápolnát, Nyíregyházán megtartották a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye akolitusainak éves találkozóját.

Külhoni híreink a Pozsonyban is elindított szentségimádás iskolájáról, a szegedi papnövendékek torockói lelkinapjáról szólnak.

Hírt adunk továbbá arról, hogy a Szentek Ügyeinek Kongregációja bíborosai és püspökei február 6-án egyhangúlag elismerték a VI. Pál pápának tulajdonított csodát. XVI. Benedek emeritus pápa pedig kézzel írt, elsőbbségi levelet juttatott el február 6-án este a Corriere della Sera olasz napilap római szerkesztőségébe. A levél egészségi állapotáról szól, és köszönet a nagy szeretetért, amellyel körülveszik a nyugalomba vonult pápát.

Arról is hírt adunk, hogy az elmúlt év során duplájára nőtt a Szentföldre zarándoklók száma.

A 8. oldalon többek közt Papp Miklós morálteológus előadását foglaljuk össze A házas életstílus című könyvéről.

A 9. oldalon Isten közelségében élni mindvégig címmel a Hit Pajzsa díjas Magna nővérrel készült interjúnkat olvashatják.

A 11. oldalon folytatódik a hetvenedik lourdes-i csodáról szóló összefoglalónk, hírt adunk Gulner János gyémántmiséjéről, amelyet február 2-án mutatott be Dombóváron. Ezen az oldalon kapott helyet Brenner József nagyprépost, a boldoggá avatandó Brenner János vértanú testvérének írása is.

A Mozaik rovatban Don Bosco szülőknek, pedagógusoknak szánt javaslatait olvashatják Hét ötlet a gyerekek fegyelmezésére címmel.

Mértékadó  kulturális mellékletünkben Az arcukon hordják a szívüket címmel bemutatjuk Fekete Attila fotográfus kubai képeit. Kiss Péter írásából többek közt megtudhatjuk, hogy a kubaiak „sokkal szegényebbek, mint mi, mégis derűsebbek, és jóval közösségibb szemléletűek”.

Mészáros Ákos arról tudósít, hogy nagy költőnk, Arany János budapesti szobra – pontosabban az Arany-szoborcsoport Toldi Miklós és Rozgonyi Piroska alakjával – visszakerült a Nemzeti Múzeum kertjébe.

Szalai Katalin művészettörténész ismerteti a hangzó Bakócz-graduálét, amelyet az Esztergomi Főszékesegyházi Könyvtár adott ki.

Az Olvasólámpa rovatban a világszerte ismert keresztény újságíró, teológus, Philip Yancey Meghökkentő kegyelem című könyvét Bodnár Dániel mutatja be.

Paksa Balázs az Én, Tonya című filmről írt, amely „egyszerre zajos botránykrónika, rendhagyó életrajz és keserű kommentár az aktuális világhelyzetről”.

Olvassa, ajánlja, terjessze Magyarország katolikus hetilapját! Az Új Ember elérhető és megvásárolható a templomokban, az újságárusoknál és a Digitalstandon.

Forrás és fotó: Új Ember

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria