Megjelent az Új Ember 2018. november 25-i száma

Kultúra – 2018. november 21., szerda | 19:23

Az Új Ember ez évi 47. számát ajánljuk olvasóink figyelmébe.

A címoldalon indul interjúnk a Szent Erzsébet Rózsája díj idei kitüntetettjével. A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia idén Horváth Kálmánnénak, a Katolikus Karitász győri csoportja önkéntesének adományozta a díjat.

Erdő Péter bíboros-prímást az eucharisztikus kongresszusok pápai bizottságának római üléséről kérdeztük. A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusok Pápai Bizottságának tagjai és nemzeti küldöttei november 8. és 10. között tanácskoztak az Örök Városban.

Az Eucharisztiáról szóló katekézis volt a témája a Nemzeti Kateketikai Kongresszusnak, amelyet Udvardy György pécsi püspök, az Országos Hitoktatási Bizottság elnöke vezetésével szerveztek meg. Száznyolcvan katekéta, köztük negyven pap vett részt ezen a programon november 15. és 17. között Budapesten.

Szintén a címoldalon kezdődik tudósításunk az Egy nap Mindszenty bíborossal címmel rendezett emléknapról és konferenciáról, amelyet a Mindszenty Alapítvány november 13-án tartott Budapesten, a Párbeszéd Háza konferenciatermében.

A 2. oldalon közöljük Ferenc pápa november 7-én elmondott katekézisét, melyben ezúttal a „Ne lopj!” parancsról tanított.

Tudósítást közlünk arról, hogy a szegények világnapján, november 18-án Budapesten, a Gát utcai templomban Koronkai Zoltán jezsuita szerzetes szentmisét mutatott be, és megkeresztelt egy fiút, aki a Sant’Egidio közösség béke iskolájába jár. A szentmise után a közösség vacsorára hívta hajléktalan barátait.

Hírt közlünk arról is, hogy Ferenc pápa november 16-án váratlanul megjelent a Szent Péter téren, ahol szegényekkel, orvosokkal és önkéntesekkel találkozott a szegények világnapja alkalmából kialakított orvosi rendelőkben.

A 3. oldalon folytatódik beszélgetésünk a Szent Erzsébet Rózsája idei díjazottjával, illetve tudósítást közlünk a díjátadóról: a díjat Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke adta át; Az Eucharisztia az Egyház életének forrása című pályázat díjait pedig Erdő Péter bíborostól és Veres Andrástól vehették át a kitüntetettek.

A Tanítás és Lélek oldalon időszerű biblikus, liturgikus és görögkatolikus lelkiségi írásokat olvashatnak.

Az 5. oldalon folytatódik összefoglalónk a Nemzeti Kateketikai Kongresszus tanácskozásáról; hírt adunk arról, hogy a Tihanyi Bencés Apátság társvédőszentjére, Szent Ányos püspökre emlékeztek ünnepének előestéjén, november 16-án a tihanyi bencések; illetve arról, hogy Kalocsára zarándokoltak a délvidéki Keresztény Értelmiségi Kör tagjai november 15-én, Nagy Szent Albert emléknapján Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsekkel ünnepeltek szentmisét.

A 6. oldalon beszámolunk arról, hogy az esztergomi szeminárium kápolnájában november 13-án elhelyezték Boldog Brenner János ereklyéjét, amelyet előzőleg a Szombathelyi Egyházmegyében tett kirándulásuk alkalmával kaptak ajándékba a kispapok Székely János megyéspüspöktől. Ugyanezen a napon Varga László kaposvári megyéspüspök ünnepi szentmise keretében megáldotta a kaposvári Nagyboldogasszony Római Katolikus Gimnázium, Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola kápolnáját. Az istenháza védőszentjének II. János Pál pápát választották, akinek ereklyéjét az oltárban helyezték el. A magyar szentek és boldogok ünnepén, november 13-án Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek tartott szentmisét a bajai Szent Péter és Pál-plébániatemplomban. A szertartás után bemutatták a főpásztor új könyvét Mátyás király egyházpolitikája és vallásossága címmel.

A 7. oldalon folytatódik az Egy nap Mindszenty bíborossal címmel rendezett emléknapról és konferenciáról szóló tudósításunk. Hírt adunk arról, hogy két mentőautóval segíti az egészségügyi ellátást Etiópiában a Katolikus Karitász. Arról is olvashatnak, hogy különböző országokból származó több mint 230 parlamenti képviselő – köztük több magyar politikus – nyílt levélben sürgeti a pakisztáni kormányt, hogy biztosítsa az ország elhagyását Ászja Bibi, az istenkáromlásért halálra ítélt, majd a közelmúltban felmentett keresztény asszony, valamint az ügye miatt veszélyben lévők számára.

A Család oldalon beszámolunk arról, hogy Kőszegen november 14-én átadták és megáldották az Árpád-házi Szent Margit Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium új tornacsarnokát. Ezen az oldalon olvashatnak Cserháti Ferenc, a külföldi magyarok lelkipásztori ellátásával megbízott esztergom-budapesti segédpüspök ausztráliai lelkipásztori útjáról, valamint a felnőtt megtérők kísérése témában szervezett, Mohácson megtartott továbbképzésről, amelyet a Pécsi Egyházmegye szervezett Kató Csaba diakónus és felesége, Kató-Bellavics Ágota vezetésével.

A 9. oldalon folytatódik interjúnk Erdő Péter bíborossal az eucharisztikus kongresszusok pápai bizottságának római üléséről. Itt adunk hírt arról, hogy plébániaépülete felújítását ünnepelte a máriaremetei Kisboldogasszony-bazilika közössége – november 18-án Erdő Péter bíboros áldotta meg az egyházközség otthonát. A bíboros ugyanezen a napon szentmisét mutatott be a budapesti Rózsák terén álló Árpád-házi Szent Erzsébet-templom búcsúünnepén, majd megáldotta a plébánia felújított épületét.

A 11. oldalon összefoglalót közlünk az Árpád-házi Szent Margit szentté avatásának 75. évfordulója alkalmából Budapesten megrendezett ünnepi emlékülésről, amelyet a budapest-újlaki Sarlós Boldogasszony-plébánia szervezett a Margit-szigeten, ahol november 22-én felállítják az Árpád-házi szent egész alakos szobrát. Itt ismertetjük Dolhai Lajos Az Eucharisztia teológiája, valamint a Csúcs és forrás. Az Eucharisztiáról az év minden vasárnapjára című új könyveit is.

A 12. oldalon többek közt Giorgio Ronzoni padovai plébános tanúságtételét olvashatják. Giorgio atya 2011 óta kerekesszékben éli az életét, miután egy autóbaleset következtében teljesen lebénult. Jelenleg is végzi szolgálatát a hívek segítségével.

* * *

Mértékadó kulturális mellékletünkben beszélgetést olvashatnak Varga Zsuzsa Jászai-díjas színésszel, a kaposvári Csiky Gergely Színház társulatának tagjával zenés estjéről, amelynek keretében Muráti Lili életének megrázó történetét eleveníti meg.

Hajnal Gergely a Nézőpont rovatban az etnikai konfliktusokról, a kiengesztelődés útjáról, gátjairól szóló A sértés című filmet ajánlja.

Mészáros Ákos egy fővárosi tárlatra, Virág Judit Galériájába invitálja olvasóinkat. A Falk Miksa utcai galériában Nagybánya–Párizs 1904–1914 (A tüzes színek forradalma) címmel nyílt kiállítás, melyen sok képet állítottak ki a második generációs nagybányaiak műveiből.

Paksa Balázs filmajánlójában A meztelen Juliet című filmhez kapcsolódva az életközépi gondok, megfontolások világáról ír.

Schmidt Egon az október végi madárdalról ír a Természetrajz rovatban.


Olvassa, ajánlja, terjessze Magyarország katolikus hetilapját! Az Új Ember elérhető és megvásárolható a templomokban, az újságárusoknál és a Digitalstandon.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria