Megjelent az Új Ember 2018. szeptember 23-i száma

Kultúra – 2018. szeptember 21., péntek | 9:49

Az Új Ember ez évi 38. számát ajánljuk olvasóink figyelmébe.

A címlapon kezdődik beszámolónk a Forráspont elnevezésű budapesti rendezvényről, a katolikus fiatalok találkozójáról, amelyet a 2020-ban hazánkban megrendezendő Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus jegyében szerveztek meg.

Az emberiséget fenyegető veszélyekről beszélgettünk Hetesi Zsolt fizikussal, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem oktatójával, aki Székesfehérváron, a Katolikus Társadalmi Napok keretében tartott előadást a témáról.

Riportot olvashatnak a Schönstatt családközösség óbudavári ünnepéről és a Lakiteleken megtartott Tevékeny Élet Fesztiválról, amely időseknek szólt, a Katolikus Szeretetszolgálat szervezésében.

A címoldalon közöljük a lapzártánkkor érkezett hírt Rónay László irodalomtörténész, az Új Ember korábbi főszerkesztője haláláról. Rónay Lászlóra a következő lapszámunkban emlékezünk.

A 2. oldalon Ferenc pápa katekézisét olvashatják, a Szentatya ismét a pihenés napjára vonatkozó szentírási parancs kapcsán elmélkedett. Hangsúlyozta: a pihenés napjára azért is szükségünk van, hogy emlékezzünk a szabadulásra, amit Isten ad nekünk. A legsúlyosabb rabság, ha egónk rabságába kerülünk – mondta a pápa.

Itt tesszük közzé a közép- és kelet-európai püspöki konferenciák képviselőinek pozsonyi közleményét, amelynek lényege, hogy Európának vissza kell térnie a természetes és keresztény gyökerekhez.

A 3. oldalon folytatódik riportunk a Forráspont rendezvényről.

A Tanítás és Lélek oldalon időszerű biblikus, liturgikus és görögkatolikus lelkiségi írásokat olvashatnak.

Az 5. oldalon tudósítást közlünk a budapest-rákospalotai Magyarok Nagyasszonya-főplébánia-templomban tartott tizedik Országos Magyarok Nagyasszonya Találkozóról, amelyen Erdő Péter bíboros, prímás főcelebrálásával mutattak be szentmisét; és Eperjes Károly Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész tartott előadást a Szűzanya tiszteletéről.

Itt folytatódik a Lakiteleken tartott Tevékeny Élet Fesztiválról szóló tudósításunk.

A 6. oldalon hírt adunk arról, hogy Veres András győri megyéspüspök szeptember 10-én ünnepélyes tanévnyitó szentmisét mutatott be a Győri Hittudományi Főiskola és Papnevelő Intézet kápolnájában; az egyházközségi lapok és honlapok szerkesztőinek XVII. országos találkozóját tartja a Magyar Katolikus Újságírók Szövetsége és a Magyar Kurír október 3. és 5. között Érden.

Szeptembertől az Egri Főegyházmegye fenntartásába került a Balaton községi és a borsodszentgyörgyi óvoda; a két új tagintézményt Ternyák Csaba egri érsek áldotta meg. Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök szeptember 14-én megáldotta Mátészalka első egyházi fenntartású római katolikus óvodáját. Tanévnyitó ünnepséget tartottak szeptember 8-án az egri Érseki Papnevelő Intézet és a Redemptoris Mater Egyházmegyei Missziós Szeminárium elöljárói és növendékei.

A 7. oldalon arról olvashatnak, hogy nemzeti eucharisztikus kongresszust tartottak Liverpoolban; a vajdasági Nagybecskereken idén ünneplik az 1864 és 1868 között épült székesegyház felszentelésének 150. évfordulóját; illetve arról is, hogy a győr-ménfőcsanaki Nagyboldogasszony-templomban tizennegyedik alkalommal találkoztak a Győri Egyházmegye katolikus könnyűzenét játszó zenekarai. Itt közöljük a lapzártánkkor elhunyt Rónay László irodalomtörténésznek, az Új Ember korábbi főszerkesztőjének életrajzát.

A Család oldalon folytatódik riportunk a Schönstatt családközösség óbudavári ünnepéről; és hírt adunk arról, hogy egy felújított útszéli keresztet és egy gördeszkapályát áldott meg Székely János megyéspüspök szeptember 12-én Rédicsen. A pályát „a gördeszkás pap”, Lendvai Zoltán avatta fel.

A 9. oldalon olvashatják interjúnkat Hetesi Zsolt fizikussal az emberiséget fenyegető veszélyekről.

A 11. oldalon Ljubo Kurtović Međugorjéban szolgáló ferences szerzetessel készült interjúnk olvasható, aki hivatását a bosznia-hercegovinai kegyhelynek köszönheti. A szerzetes a Szeretetláng Fesztivál főelőadója volt augusztus 25-én a máriaremetei kegytemplom kertjében.

Meseíró pályázatunkkal arra hívjuk a gyerekeket, hogy Berg Judit A holló gyűrűje című meseregénye nyomán keltsék életre a templomukban látható ábrázolásokat. A legszebb meséket megjelentetjük. Ezúttal a 13 éves Mocsári Júlia Fényes megismerkedik a templom tetején ülő galambokkal, és Pelyhes megmozgatja a szárnyait című meséjét olvashatják a monori templomról.

A Mozaik oldalon olvashatnak Sandra Sabattiniről, a szent életű fiatal lányról – Ferenc pápa 2018. március 6-án elismerte hősi erényeit, Isten tiszteletreméltó szolgái köze iktatta, példaképnek állítva a fiatalok elé.

* * *

Mértékadó kulturális mellékletünkben interjút olvashatnak az esztergomi Keresztény Múzeum igazgatójával, Kontsek Ildikóval az Átlényegülés (Az Eucharisztiáról a csodák és a művészet nyelvén) című kiállításról, amelynek a Pesti Vigadó adott helyet.

Nagy B. István műveiből Csendes áramlat címmel rendezett kiállítást a Vigadó Galéria. Mészáros Ákos mutatja be a tárlatot.

Bodnár Dániel a 2016-ban Timur Bekmambetov rendezésében készült Ben-Hur című filmről ír; Schmidt Egon a Természetrajz rovatban az indián nyár végén a Kiskunságba kalauzolja olvasóinkat.


Olvassa, ajánlja, terjessze Magyarország katolikus hetilapját! Az Új Ember elérhető és megvásárolható a templomokban, az újságárusoknál és a Digitalstandon.

Forrás és fotó: Új Ember

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria