Megjelent az Új Ember 2019. december 15-i száma

Kultúra – 2019. december 11., szerda | 19:54

Az Új Ember ez évi ötvenedik számát ajánljuk olvasóink figyelmébe.

A címoldalról indul tudósításunk Diósdról, ahol Böjte Csaba ferences szerzetes osztotta meg adventi gondolatait a jelenlévőkkel, akik a helyi focipályára gyűltek össze, hogy megtekintsék a dévai gyerekek musical-előadását. Csaba testvér arról beszélt, hogy Jézus nem hozott magával „bodyguardokat”, sem lángpallosos kerubot arra az esetre, hogy kimentsék, ha valami nagy baj volna. Eljött közénk, mert bízott bennünk. Gondolta, ha döcögve is, de megtanulják az emberek a szeretet parancsát. Adja az Úr, hogy az az öröm legyen a mindennapi viseletünk! Öltözzünk szeretetbe! – mondta Böjte Csaba.

Varga László kaposvári püspöktől pedig többek közt a következő ünnepváró gondolatokat olvashatják lapunkban: „Nehéz elhinni Isten feltétel nélküli szeretetét, mivel versenyszemléletű és üzleti alapú neveltetést kaptunk. Elhitették velünk, hogy Isten csak akkor szeret minket, ha jók vagyunk. Emellett hat ránk a minket körülvevő piacorientált világ, amely rányomja bélyegét az Istennel és egymással való viszonyunkra: minden gyanús számunkra, ami ingyen van. Ahhoz, hogy elhiggyük Isten feltétel nélküli szeretetét, elsősorban önmagunkkal kell megbékélnünk: a bűnös önmagunkkal, azzal, aki bennünk az árnyék… Ha állandóan csak a mások bűnével vagyunk elfoglalva, soha nem fogunk eljutni Istenhez. Nem kell a bűnt elemezni, önmagunkat igazolni, egyszerűen csak ki kell mondani: Bocsáss meg!”

E heti számunkban interjút olvashatnak Robert Somerville professzorral, a Columbia Egyetem oktatójával, aki a jövő évi Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus előkészítéseként megrendezett esztergomi konferencián a nyitóelőadást tartotta. A protestáns kutatóval munkájáról és személyes hitéről beszélgettünk.

Lapunkban tájékoztatást adunk a most induló meddőségi szűrőprogramról. A meddőség mögött fele-fele arányban állnak a nők és a férfiak egészségügyi problémái, ám a férfiak ezzel csak elvétve vannak tisztában. A Betegápoló Irgalmasrend budai kórházában a Keresztény Anyasági Központ projektnek köszönhetően a Magyarországon elérhető legmodernebb technológiával végeznek andrológiai szűréseket. A program a Merck Kft. támogatásával most szélesebb kör számára is elérhetővé válik: száz magyar férfi végeztetheti el ingyen a gyermekvállalását támogató vizsgálatokat. A megállapított egészségügyi problémák kezelésére, gyógyítására a páciensek igénybe vehetik a kórházi háttér kínálta lehetőségeket.

A Mértékadó kulturális mellékletben A zene rendeltetése, hogy megdicsőítse Istent címmel interjút olvashatnak Csiszér László dalszerzővel, evangelizáló zenésszel, az Új Jeruzsálem közösség tagjával. Zenekarával országszerte hirdeti Isten dicsőségét és szeretetét. A csíkszeredai születésű énekes így mesél ifjúkoráról: „bevettek a gitáros csapatba, játszottam, énekeltem az evangelizáló énekeket, és ennek gyümölcseként ismét megszólalt a szívemben a hang, hogy Istennek talán mégiscsak szüksége van rám.”

A Kortárs rovatban Darvasi László József Attila-díjas íróval készült interjúnkat olvashatják. Magyar sellő című új kötete a közelmúltban jelent meg a Magvető Kiadó gondozásában. Az ötvenhét éves, szegedi gyökerű szerzővel elhivatottságról, gyermekekről, színpadi és filmes feldolgozásokról beszélgetett Mészáros Márton.

A Nézőpont rovatban Baranyai Béla A két pápa című filmről írt méltatást. A XVI. Benedek és Ferenc közötti gondolkodásbeli különbségekről (is) szóló film különleges élmény, elsősorban a katolikus hívők számára. A méltatásban Koronkai Zoltán jezsuita szerzetes meglátását is olvashatják: „Ha figyelünk Ferencre, ő folyamatosan támaszkodik elődjére. Ha valóban hallgatunk Benedekre, akkor ő Ferenchez vezet minket.”

Paksa Balázs ezúttal CD-ket ajánl, a Misztrál és a Makám együttes dalait. Mint írja, „mindkét alkotógárda a vallásos irodalom nagyjaival üzeni advent csendességét”.

Olvassa, ajánlja, terjessze Magyarország katolikus hetilapját! Az Új Ember elérhető és megvásárolható a templomokban, az újságárusoknál és a Digitalstandon.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria