Megjelent az Új Ember 2019. január 6-i száma

Kultúra – 2019. január 2., szerda | 19:58

Az Új Ember ez évi első számát ajánljuk olvasóink figyelmébe.

Az Új Ember idei első számában Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke köszönti Olvasóinkat, és ad lelki-szellemi útravalót az új esztendőre. Wilfrid Stinissen kármelita szerzetes gondolatait idézi: „Isten, aki megadja, hogy új évet kezdj, megújulásodat sürgeti. Nem akarja, hogy az új esztendőt ugyanúgy éld, mint az óévet. Azt akarja, hogy új módon találkozz Vele, s mindazokkal, akikkel csak összeakadsz. Ráléptél egy gazdagodó élet ösvényére.” Veres András az idézet nyomán rámutat arra, hogy egyrészt mindnyájunk életében van javítanivaló, másrészt pedig mindnyájunkban van valami egyetemes vágy arra, hogy az előttünk álló időt az eddiginél jobban használjuk fel.

Idei első lapszámunkban olvashatják Csaba László közgazdász, egyetemi tanár évkezdő gondolatait a hazai gazdasági kilátásokról.

Az idei első Új Ember oldalain visszatekintünk több múlt év végi ünnepi eseményre is. December 16-án Márfi Gyula veszprémi érsek mutatott be hálaadó szentmisét 75. születésnapja alkalmából Veszprémben, a Szent Mihály-főszékesegyházban. Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek az ünnepeltet méltatva Szent Pál apostol Timóteushoz intézett tanácsára hívta fel a figyelmet: a püspök legyen vendégszerető és józan. Bábel Balázs kiemelte, hogy Márfi Gyula érsek széles körben ismert a realizmusáról, arról, hogy a világ dolgait józan bölcsességgel ítéli meg, és emellett a humor adományával is megáldotta őt a Jóisten.

Riportot közlünk egy példaértékű kezdeményezésről, illetve ennek kibontakozásáról, a szegedi Katolikus Házról, népszerű nevén a „KatHáz”-ról, amely a helyi belvárosi plébánia közösségeinek otthona, kulturális intézmény, képzési központ és gasztronómiai találkahely egyszerre. Kondé Lajos, a szegedi dóm plébánosa a ház történetéről mesél a riportban. A hétköznapokban egymást érik a kávéházi koncertek, az irodalmi műsorok, a kiállítások, a klubfoglalkozások a házban, amely emellett a budapesti Fonó vidéki helyszíne is. Az egyetemi lelkészség a felsőoktatásban tanulók életét szervezi itt. A riportból azt is megtudhatjuk, hogy a jövő tervei között a képzési lehetőségek bővítése, szálláslehetőségek kialakítása is szerepel.

A Család oldalon olvashatnak a Budai Irgalmasrendi Kórházban (BIK) működő Keresztény Családi Centrumról, amely a keresztény erkölcsiség talaján állva segíti a családalapítást. A centrum 2017 tavasza óta működik: a BIK nőgyógyászata és a Református Egyház Bethesda Gyermekkórházának szülészete együttműködésével létrehozták a Keresztény Anyasági Központot. Ennek továbbgondolásával jött létre a Keresztény Családi Centrum, amely a családtervezéshez nyújt testi, lelki és spirituális támogatást megújult környezetben és modern technikai háttérrel.

* * *

Mértékadó kulturális mellékletünkben a nagy sikerű, Vidnyánszky Attila rendezésében megvalósult Csíksomlyói passióról olvashatnak, az előadás egyik kulcsszereplőjével, Berecz Andrással készült interjúnkban. A beszélgetésben Berecz András a műhöz és az előadáshoz kapcsolódóan életéről, példaképeiről mesél történeteket, a rá jellemző stílusban, humorosan, játékosan.

A Nézőtér rovatban Bodnár Dániel a Názáreti Mária című, 1995-ben készült francia–marokkói alkotást ajánlja olvasóink figyelmébe, Paksa Balázs pedig évtizedek munkásságát, törekvéseit mutatja be a Mivé lett a gyermekkorunk klasszikusait készítő Disney? alcímmel megjelent cikkében.

Schmidt Egonnak a jégmadárról szóló írása szívmelengető olvasmány a dermesztő januári napokban.

Áldott új esztendőt kívánunk minden kedves Olvasónknak!

Olvassa, ajánlja, terjessze Magyarország katolikus hetilapját! Az Új Ember elérhető és megvásárolható a templomokban, az újságárusoknál és a Digitalstandon.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria