Megjelent az Új Ember 2019. május 12-i száma

Kultúra – 2019. május 8., szerda | 19:12

Az Új Ember ez évi tizenkilencedik számát ajánljuk olvasóink figyelmébe.


A címoldalon kezdődő esztergomi riportunkban arról olvashatnak, hogy a Mindszenty-ünnepre idén is megtelt az esztergomi bazilika monumentális tere. A szentmise főcelebránsa Erdő Péter bíboros volt; Michael August Blume apostoli nuncius mellett számos püspök koncelebrált. Az ünnep szónoka Böcskei László nagyváradi megyéspüspök volt.

A Görögkatolikus lelkiség rovatban Ivancsó István írását olvashatják, aki többek közt erre hívja fel a figyelmet: „Mindenki legyőzheti az önzést. Valahol ott kezdhetem a munkát, hogy nem a legjobb falatot veszem ki a közös tálból, előreengedem a másikat az ajtónál, a közlekedésben beengedem a sorba a mellettem haladót, és még hosszan sorolhatnánk a példákat. A lényeg az, hogy ne ragaszkodjam mindenáron a magam akaratához, még akkor sem, ha jogos lenne. Inkább az önzetlen szeretet vezéreljen, mert ez a jézusi minta.”

Isten szól hozzánk rajta keresztül címmel Pawel Cebula minorita szerzetessel, az 1957-ben a szlovákiai Mirov börtönében elhunyt felvidéki magyar politikus, vértanú, Esterházy János boldoggáavatási eljárásának posztulátorával olvashatnak interjút. Cebula atya személyes érintettségéről is beszél: „A boldoggá avatás előmozdításához a legfontosabb az ima. Amikor Krakkóba készültem a per indítására, akkor kaptam a hírt, hogy édesapám haldoklik. Több mint ötven évig nem járult szentségekhez. Tudtam, hogy amikor Esterházy János a Gulágon volt, nagyon erősen imádkozott Lisieux-i Kis Szent Teréz és Kaszap István közbenjárásáért: kérte, Isten adja meg neki azt a kegyelmet, hogy ne haljon meg szentségek nélkül. Ha pedig ez lehetetlen volna, akkor lelkileg legyen képes a tökéletes bűnbánatra. Ezért kértem az ő közbenjárását, hogy apám még a földi életében béküljön ki Istennel, és ez be is következett.”

Lapunkban arról is hírt adunk, hogy Kurt Koch bíboros, a Keresztény Egység Előmozdítása Pápai Tanácsának elnöke Hortobágyi Cirill pannonhalmi főapátnak címzett levelében erősítette meg a bakonybéli Szent Mauríciusz-monostor ökumenikus küldetését. A monostor felekezetközi kapcsolatainak egyik szép gyümölcse, hogy 2010-ben a pápai református gyülekezet egyik tagja – az ordinárius (a pannonhalmi főapát) és a helyi református püspök engedélyével – reguláris oblátusként csatlakozott a szerzetesi közösséghez.

* * *

Mértékadó kulturális mellékletünkbe Tímár Éva színésznővel készített interjút Mészáros Márton. A művésznő az Egy ember az örökkévalóságnak című, Morus Szent Tamásról szóló darab kapcsán megingathatatlan értékrendről, hitről, csodás anyaságról, unokákról, régi nagy öregekről és újító szellemű fiatalokról beszél. A hetvennyolc éves Jászai Mari-díjas érdemes és kiváló művész szerint a tehetség nem korhoz, hanem helyzethez kötött.

Húsvéti római zarándoklatról olvashatnak jegyzetet Mészáros Ákos tollából. „Ellátogattunk a lateráni Szent János-bazilika tőszomszédságában lévő Szent Lépcsőhöz, amely egy külön erre a célra emelt épületben található. Szent Ilona hozta el Jeruzsálemből ezeket a márványból készült lépcsőket, amelyek eredetileg Pilátus palotájában álltak.” A lépcsőn térdelve haladó, imádkozó zarándokok megpróbáltatásairól is szó esik az írásban.

Tenorinvázió a Margitszigeten címmel a szabadtéri színpad nyári programkínálatáról olvashatnak Pallós Tamás összefoglalójában.

Paksa Balázs a Nézőtér rovatban a Sarkvidék című filmet méltatja.

Schmidt Egon Természetrajz rovatában ismét a Margitszigetre kalauzolja olvasóinkat, egy kis madárvártára.

Olvassa, ajánlja, terjessze Magyarország katolikus hetilapját! Az Új Ember elérhető és megvásárolható a templomokban, az újságárusoknál és a Digitalstandon.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria