Megjelent az Új Ember 2019. március 10-i száma

Kultúra – 2019. március 6., szerda | 19:59

Az Új Ember ez évi tizedik számát ajánljuk olvasóink figyelmébe.


Lapunkban többek között Tornya Erika Sacré Coeur-nővérrel olvashatnak interjút, aki január 27-én tett örökfogadalmat Rómában. A világ számos országában járt szerzetest arról kérdeztük, hogyan éli meg a hivatását, és mit jelent számára az Egyház egyetemessége. „A Katolikus Egyházban különböző rítusok és lelkiségek nagy egységben vannak jelen – mondja a szerzetesnővér. – Csodálatos megélni ezt az egységet a sokszínűségben! Tízen tettünk fogadalmat, különböző kontinensekről. Az afrikaiaknak tánc nélkül nem ünnep az ünnep. Az európaiak számára talán a homília volt hangsúlyos, a felajánlási ceremónia pedig különösen fontos az indiaiak számára. A fogadalmi szentmisére táncolva vonultunk be, sok nyelven énekeltünk, még magyar, kínai, koreai és kecsua nyelven is! Mindenkinek a kultúrája jelen volt az ünnepen. Nekem ez a Katolikus Egyház. Jézusnak nagyon sokféle arca lehet, és ez gyönyörű.”

A 2. oldalon közöljük a Szentatya február 20-án, az általános kihallgatás keretében elmondott katekézisét, amelyből megtudhatjuk, hogy a Miatyánkban a „mennyekben” kifejezés nem messzeséget jelent, hanem a szeretet gyökeres másságára utal, egy másik szeretetdimenzióra, egy fáradhatatlan szeretetre, egy mindig megmaradó, sőt mindig rendelkezésre álló szeretetre. „Elég azt mondani, hogy »Atyánk, aki a mennyekben vagy«, és az a szeretet már jön is hozzánk” – tanítja Ferenc pápa.

Huszonöt esztendővel ezelőtt alapították a Honvédelmi Minisztérium Tábori Lelkészi Szolgálatát. A jubileum alkalmából a honvédség kezelésében lévő Stefánia Palotában rendeztek ünnepséget, melyen felszólalt Michael August Blume, Magyarország apostoli nunciusa is.

Villanófényben című sorozatunkban Beran Ferencet, a budapest-újlaki Sarlós Boldogasszony-templom plébánosát ismerhetik meg. Ferenc atya vallja, hogy az életben mindennek megvan az értelme, a változásoknak, a kudarcoknak is. „Az életünk folyamat, kiemelkedő eseményekkel, melyek lassan megérnek bennünk. A kudarc is ilyen. Amikor benne vagyunk, nagynak és nehéznek tűnik, de visszatekintve érthetővé válik számunkra, hogy szükségünk volt rá, mert változtatnunk kellett. Ha a kudarc nem ér el bennünket, nem változtatunk. Olykor csak az erős jelekből értünk.” Ferenc atya az egész életét ebbe az összefüggésbe helyezi, lehetőségnek tekintve a változást.

Hazánkban járt Agnes Mariam de la Croix kármelita szerzetesnővér, rajta keresztül segíti a Magyar Máltai Szeretetszolgálat a háború sújtotta Szíriában élő rászorulókat. A nővér szemét a szíriai konfliktus nyitotta fel arra, hogy az isteni gondviselés valóságosan jelen van az emberek között. „A legtragikusabb helyzetekben Jézus Krisztus közel van, velünk van. Ez a kereszt misztériuma” – mondta meggyőződéssel. Szolgálatával kapcsolatban felidézte: „A libanoni háború idején az elöljárónk, aki egy szent asszony, megértette: szemlélődő közösség vagyunk, de mindenképpen követnünk kell Jézus útját a karitászban. Humanitárius központot nyitott, és vásárolt egy földterületet, ahol menekülteknek épített lakóhelyet. Az ő példája nyomán kezdtem el cselekedni Szíriában, és az Úr hatékony eszközöket adott a kezembe, így folyamatosan növekedtünk, anélkül hogy ez zavarta volna a szemlélődő szerzetesi életünket.”

* * *

Mértékadó kulturális mellékletünk Arcvonások rovatában Pallós Tamás beszélget Király Leventével, a Piedone nyomában című film alkotójával, aki halála előtt másfél évvel meglátogatta Bud Spencert, interjút készített vele, majd portréfilmet forgatott róla. A film a napokban kerül a magyar mozikba.

Az Újraolvasó rovatban Bodnár Dániel elemzi Jan Dobraczyński levélregényét Nikodémus életéről. A Nikodémus leveleiben huszonöt levelet olvashatunk, amelyet a tudós farizeus intéz egykori mesteréhez, jó barátjához, Justushoz. Ezekben szinte gyónásszerűen tárja fel előtte hitbéli fejlődését, kétségeit, örömeit.

Mészáros Ákos a Rubens-tanítvány Anthonis van Dyck festményét, Stuart Mária Henrietta portréját mutatja be. Az alkotást a Szépművészeti Múzeum gyűjteményének néhány más darabjával együtt a mű megvásárlása alkalmából rendezett kamarakiállításon láthatja az érdeklődő közönség. Van Dyck remekműve a múzeum októberben nyíló, Rubens és a flamand barokk című kiállításán is helyet kap majd.

A februárban elhunyt Fésűs Éva Kossuth-díjas meseírótól, Kaposvár és Vác díszpolgárától Lőrincz Sándor búcsúzik.

Schmidt Egon írásának jóvoltából megismerhetjük a madárcsicsergős februári tavaszt Apajpusztán.

Olvassa, ajánlja, terjessze Magyarország katolikus hetilapját! Az Új Ember elérhető és megvásárolható a templomokban, az újságárusoknál és a Digitalstandon.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria