Megjelent az Új Ember 2019. március 31-i száma

Kultúra – 2019. március 27., szerda | 19:56

Az Új Ember ez évi tizenharmadik számát ajánljuk olvasóink figyelmébe.

„Boldogok a tisztaszívűek, mert ők meglátják Istent” – s általuk talán mi is tisztábban láthatunk, ha odafigyelünk rájuk – olvashatjuk címlapon kezdődő riportunkban, amely a monori plébánia közösségének fontos és közkedvelt tagjáról, a húszéves Dalmáról szól, aki „szép, őszinte és csupa szeretet világot teremt maga körül, amerre jár”. Cikkünk a Down-szindróma világnapja (március 21.) alkalmából készült.

Az utolsó órában vagyunk címmel interjút olvashatnak Székely János szombathelyi püspökkel a cigányság helyzetéről. A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia romapasztoráció ügyével megbízott püspöke arról beszélt, hogy „új Trianon” fenyeget. Úgy látja, minél inkább halogatjuk a cigányság felemelkedésének megvalósítását, annál közelebb kerülünk ahhoz, hogy az ország kettészakadjon. Az Egyház feladatával kapcsolatban Székely János azt mondta: „A papokat szívesen, tisztelettel fogadják a cigány családok, nyitottak az imádságra, az áldásra. A kapu tehát nyitva van. Nem úgy kell a romák evangelizációjához hozzáállni, hogy bent ülünk a plébánián, és várjuk, hogy eljöjjenek. A többségi társadalom évszázadok óta kötődik a templomhoz, de a romák hagyományaiban soha nem szerepelt a templomba járás. Meg kell teremtenünk az Egyház cigányok számára is vonzó arcát.”

Korzenszky Richárd bencés szerzetes Szent Benedek ünnepéhez kapcsolódva a szerzetes küldetéséről ír jegyzetében. Rámutat: a szerzetes „az eljövendő hazát” keresi, a jövő felé fordul, Isten felé tekint. Nem úgy, hogy látszatvilágba menekülne, hanem úgy, hogy áttetszővé válik számára ez a világ. Krisztus vonásait fedezi fel minden érkezőben, testvérben, betegben, szegényben, idősben, fiatalban. Kétkezi és szellemi munkával olyan otthont, lakóhelyet épít követőivel, amely más, mint a környező világ, és ahonnan kilátás nyílik az eljövendő, a mennyei Jeruzsálem felé. Megtérésre, átalakulásra, a mindig jobbra törekvésre int Isten mindig élő igéjével. Közösséget teremt. A jövőre irányítja tekintetünket. Nem különleges emberek, tudósok, hírességek gyülekezetét teremti meg, hanem olyanokét, akik számára kirajzolódik a cél; az Istent keresőket gyűjti közösségbe.

Lapunk 5. oldalán Ferenc pápa romániai látogatásának hivatalos programját közöljük.

Mértékadó kulturális mellékletünkben interjút olvashatnak Keller Péterrel, Gárdonyi Géza dédunokájával, aki szerint Gárdonyi a benne lévő Isten-sugarat át akarta adni másoknak is, és meggyőződése volt: „mindent lehet mellékesen, csak művészetet nem. Vagy teljes lélekkel, vagy sehogy.” Az interjút készítő Lőrincz Sándortól pedig azt is megtudhatjuk, hogy Gárdonyi Géza több mint hatvan írásában olvashatunk somogyi vonatkozásokról. Az író szellemi örökségéért sokat tesz a dédunoka, de Klotz Péter, Szőlősgyörök polgármestere is, aki büszke arra, hogy Gárdonyi írásai, történetei bekerültek a Somogy Megyei Értéktárba.

Pap Károly író Mózes-drámáját Bodnár Dániel ismerteti az Újraolvasó rovatban.

Mészáros Ákossal ismét a Műcsarnokba látogathatunk el. Értő szemmel kalauzolja az olvasót a kortárs alkotók műveinek különleges birodalmában.

Baranyai Béla a Nézőpont rovatban Nadine Labaki libanoni rendező legújabb filmjéről, a Kafarnaumról írt kritikát. Mi lehetett a rendező szándéka ezzel az alkotással? – teszi fel a kérdést, és válaszában a film címéből indul ki: „A kafarnaum szó ugyanis káoszt, rendetlenséget is jelent. A rendező szerint valami nagyon nincs rendben ezen a földön…”

A Természetrajz rovatban Schmidt Egon a madárfészkek csodálatos világát mutatja be.

Olvassa, ajánlja, terjessze Magyarország katolikus hetilapját! Az Új Ember elérhető és megvásárolható a templomokban, az újságárusoknál és a Digitalstandon.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria