Megjelent az Új Ember 2020. augusztus 16-i száma

Kultúra – 2020. augusztus 12., szerda | 19:41

Az Új Ember ez évi harmincharmadik számát ajánljuk olvasóink figyelmébe.

Szent II. János Pál pápa 1987. december 22-én beszédet mondott a Római Kúria munkatársainak, melyet a kezdődő Mária-év alkalmából nagyobbrészt Szűz Máriának szentelt. A beszéd Szűzanyára vonatkozó részeit Kovács Zoltán mariológus, az esztergomi Érseki Papnevelő Intézet rektorának fordításában adjuk közre Nagyboldogasszony (augusztus 15.) ünnepéhez kapcsolódva.

Legyen öröm az iskolakezdés! címmel adunk hírt a Katolikus Karitász gyermekes családokat segítő akciójáról. Az augusztus 5. és szeptember 12. között zajló országos akcióba többféle módon lehet bekapcsolódni: egyrészt az 1356-os adományvonal hívásával (egy hívás 500 forint támogatást jelent), másrészt online adományozással a Karitász honlapján keresztül. Emellett a segélyszervezet központi bankszámláján is várják az adományokat „iskolakezdés” megnevezéssel (Raiffeisen Bank 12011148-00124534-00100008).

Lapunkban interjút olvashatnak Makkai László görögkatolikus lelkésszel, áldozópappal, a krízislélektan szakértőjével, aki Miskolcon él feleségével és két gyermekükkel együtt. A lelkész a közelmúltban indította el a Pasztoral.hu weboldalt.

Hírösszeállítást közlünk a Bejrútban történt pusztító robbanás utáni helyzetről, az egyházi megnyilatkozásokról.

Miért maradok az Egyházban? Hans Urs von Balthasar filozófus, a Katolikus Egyház egyik legnagyobb teológusa válaszol erre a kérdésre azonos című, 1971-es esszéjében, amelyből a Mozaik oldalon idézünk.

Mértékadó kulturális mellékletünkben az idei Ars Sacra fesztiválról olvashatnak. Idén szeptember 12. és 20. között rendezik meg, immár tizennegyedik alkommal. A sorozatról, amelyet a Magyar Kurír és az Új Ember sajtópartnerként támogat, a fesztivál kuratóriumi elnöke, Dragonits Márta és egyik kuratóriumi tagja, Kolek Ildikó ad naprakész tájékoztatást.

Mészáros Ákos a budapest-városmajori Jézus Szíve-templom mennyezetfreskóinak jelenleg is zajló restaurálása kapcsán bemutatja a Széll Kálmán tértől nem messze lévő, zöldövezetben, hangulatos természeti környezetben található istenházát. Árkay Aladár és fia, Bertalan a modernizmus jegyében tervezte meg ezt a rendkívüli épületegyüttest, a templom felszentelésére 1933. június 4-én került sor.

Petrőczi Éva a Nézőtér rovatban Erin Carlson Meryl Streep – Hollywood királynője című kötetét méltatja. A könyv Justin Teodoro illusztrációival jelent meg a Kossuth Kiadónál. A színésznő több mint hatvan filmmel, három Oscar- és egy Golden Globe-díjjal, továbbá sokmilliós rajongótáborral, a streeperekkel „dicsekedhet”.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria