Megjelent az Új Ember 2020. január 5-i száma

Kultúra – 2020. január 1., szerda | 19:50

Az Új Ember ez évi első számát ajánljuk olvasóink figyelmébe.

A címoldalon Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnökének évindító vezércikkét olvashatják a reményről, illetve az MKPK körlevelét, amely a magzati élet védelméről, és a témához kapcsolódó korábbi egyházi megnyilatkozásokról szól, többek közt arról, amit a magyar püspök elődök 1956. szeptember 12-én adtak ki, mivel akkor tették rendeletileg lehetővé Magyarországon a művi terhességmegszakítást.

Hírt adunk arról, hogy Ferenc pápa elfogadta Jakubinyi György gyulafehérvári érsek és Tamás József segédpüspök lemondását, egyben 2019. december 24-én Kovács Gergelyt, a Kultúra Pápai Tanácsának irodavezetőjét gyulafehérvári érsekké nevezte ki. Ehhez kapcsolódva közre adjuk Jakubinyi György nyugalmazott érsek elköszönő körlevelét is.

Merre tart az egyház? – Évkezdő számunkban olvashatják Gájer László, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Karának tanára A periféria teológiája címmel tartott előadásának összefoglalását. A Ferenc pápa és XVI. Benedek gondolatai nyomán kifejtett előadás november 30-án Budapesten, a Szent István-bazilika Mária termében hangzott el. Gájer László hangsúlyozza: A Katolikus Egyház a régi terminussal élve már „a harmadik világ” egyháza. Szemünk előtt tolódik át a súlypontja a déli féltekére: most válunk igazán világegyházzá. Az összefoglalóhoz kapcsolódik a Fides katolikus hírügynökség statisztikai összesítése, amely az idén márciusban közzétett statisztikai évkönyv alapján készült, ahova 2017. december 31-ig kerültek be a 2016-os esztendőre vonatkozó adatok, többek közt a világ népességének alakulásáról, s benne a katolikusok számáról és részarányáról.

Tudósítást olvashatnak arról, hogy beiktatták Andrásfalvy Jánost, a magyarországi szaléziak új tartományfőnökét, valamint interjút közlünk Erdő Péter bíboros, prímással, a szeptember 13. és 20. között sorra kerülő 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) házigazdájával a katolikus világesemény előkészületeiről és a készülődés már most tapasztalható gyümölcseiről. A bíboros az interjúban hangsúlyozta: „Napjainkban, újra és újra, egymással ellentétben álló kihívásoknak kell megfelelnünk, a gazdaság, a távközlés és a kultúra globalizálódásával egyre többet tudhatunk egymásról. Ez azonban nem elég, oda is kell figyelnünk a másik emberre.”

* * *

A Mértékadó kulturális mellékletben arról olvashatnak, hogy a Presser Gábor, Sztevanovity Dusán és Horváth Péter által alkotott, gyereket és felnőttet egyaránt megszólító „félig mese, félig musical”, A padlás egymilliomodik nézőjét köszöntötték december elején a Vígszínházban. Az örök értékekről és általános emberi dolgokról szóló, népszerű művet a Csiky Gergely Színház is a műsorára tűzte, Lőrincz Sándor ír a darabról, és az előadás nagy pillanatairól.

Különös időutazást ígér Mészáros Ákos tárlatbemutatója, amely a Piarista Múzeumban látható telefontörténeti kiállításról szól. A rendhagyó tárlat február 29-éig látogatható.

Viczián Zsófia újságíró, művelődéstörténész és pedagógus a fák iránti szenvedélyes szeretetének bizonyítékaként megírta a Budapesti fák című kötetet, amely múlt év novemberében jelent meg, és az interneten megjelent cikkeiből állított össze. Mészáros Márton méltatja a Látóhatár Kiadó gondozásában megjelent könyvet.

A Természetrajz rovat közvetítésével Schmidt Egon mellett lépdelhetünk, és nézhetjük a világot az ő szemével egy napsütötte téli napon megtett séta keretében, a Margitszigeten.

Minden kedves Olvasónknak áldott, boldog új évet kívánunk!

Olvassa, ajánlja, terjessze Magyarország katolikus hetilapját! Az Új Ember elérhető és megvásárolható a templomokban, az újságárusoknál és a Digitalstandon.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria