Megjelent az Új Ember 2020. szeptember 13-i száma

Kultúra – 2020. szeptember 8., kedd | 19:31

Az Új Ember ez évi harminchetedik számát ajánljuk olvasóink figyelmébe.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) tagjai őszi rendes ülésükön, szeptember 2-án Veres András győri megyéspüspököt választották meg az MKPK elnökének; a megbízatás újabb öt évre szól. A címoldalon kezdődik interjúnk a testület újraválasztott elnökével.

Az ősz beköszöntével a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos hazai helyzet értékelésére kértük Oroszi Beatrixot, az Innovációs és Technológiai Minisztérium járványmatematikai modellező és epidemiológiai projektvezető orvos-epidemiológusát, járványügyi szakértőt, akit a lehetséges vakcináról, illetve a járvány nyomán támadt közkeletű vélekedésekről is kérdeztünk.

A Minszk-Mahiljovi Főegyházmegye általános helynöke, Jurij Kazabucki püspök hivatalosan bejelentette, hogy a Belarusz Köztársaság határőrei augusztus 31-én megtagadták az országba való belépést a Lengyelországból hazatérni szándékozó Tadeusz Kondrusiewicz minszk-mahiljovi érsektől, a Belarusz Katolikus Püspöki Konferencia elnökétől. Ezzel kapcsolatban részleteket közlünk az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsa (CCEE) elnökségének szeptember 3-i nyilatkozatából, valamint olvashatják a belarusz érsek augusztus 30-án közzétett, nemzeti imádságra felszólító közleményét is.

Lapunk 12. oldalán hírt adunk arról, hogy idén ünnepli felszentelésének 250. évfordulóját a Szent István első vértanúról elnevezett Országúti ferences templom, amelyet sokan budai ferences templomként ismernek. A templomról és a plébániáról Lendvai Zalán OFM plébánossal beszélgettünk.

A Mértékadó kulturális mellékletben beszélgetést olvashatnak Cs. Varga Istvánnal, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának habilitált nyugdíjas professzorával, József Attila-díjas irodalomtörténésszel, szerkesztővel. Elsősorban Németh László, Jeszenyin és az ars sacra, literatura sacra kutatója. Az idén jelent meg a Hungarovox Kiadónál Kölcsey Ferenc Himnuszáról írt elemzése, amelynek címe legszentebb nemzeti imádságunk egyik sora: „Nyújts feléje védő kart...”

Mészáros Ákos személyes-baráti hangvételű írásával a 90 éves Kossuth-díjas karikaturistát, Sajdik Ferencet köszönti, személyiségrajzot vázolva, műhelytitkokat kutatva-sejtetve.

Lőrincz Sándor jóvoltából a lapban arról is olvashatnak, hogy Kaposvár bekerült azon települések közé, amelyek egész alakos szoborral állítanak emléket Erdély hitvalló püspökének, Márton Áronnak. A székesegyház közelében hamarosan felavathatják Párkányi Raab Péter bronzszobrát.

Christopher Nolan Tenet című filmjéről pedig Baranyai Béla írt értő kritikát a Nézőtér rovatban.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria