Megjelent az Új Ember 2021. április 4–11-i húsvéti száma

Kultúra – 2021. március 31., szerda | 19:13

Az Új Ember idei tizennegyedik és tizenötödik összevont, ünnepi számát ajánljuk olvasóink figyelmébe.

Húsvéti dupla számunkban Hortobágyi Cirill OSB pannonhalmi főapát mai világunkról, mai aggodalmainkról ír vezércikkében. Mégis biztat: „A húsvéti evangéliumban a félelem átadja helyét az örömnek. Most felénk is kiáltja az angyal: Ne féljetek! Krisztus feltámadt, és ő velünk van, velünk lesz ezután is. Isten új egének és új földjének a kapuja feltárul: Jézus lép át rajta, és velünk együtt, általunk akar új arcot adni a teremtett világnak. Arra bátorít, hogy járjunk magabiztosan és emelt fővel.”

A Szent József-évben az apaságról kérdeztük Csókay András orvosprofesszort és a nagycsaládos Dabóczi Kálmánt, a Hetvenkét Tanítvány mozgalom vezetőjét. Az Amoris laetitia-családév apropóján pedig nevelőszülőkkel, valamint sérültséggel élő gyermeket nevelő szülőkkel beszélgettünk.

Riportot olvashatnak a két évtizedes múltra visszatekintő ferences fenntartású gyöngyösi Autista Segítő Központban zajló életről, a Katolikus Karitász ormánsági szociális felzárkóztató programjairól és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat járvány alatti tevékenységéről.

Afrikai missziójáról beszélgettünk Balog Mártával, a Nyolc Boldogság közösség tagjával és a hivatásáról Patsch Ferenc jezsuita szerzetessel, teológussal.

A Szentföldről Vértesaljai László SJ és Korzenszky Richárd OSB történelmi távlatú, mégis személyes hangú jegyzetét olvashatják.

A Mértékadó kulturális mellékletben interjút olvashatnak Herendi Gáborral, a The passion rendezőjével. The passion – ezt a címe a műfaját tekintve egyedülálló, bibliai szenvedéstörténetet feldolgozó szuperprodukció, amely 2006-ban indult hódító útjára, s amely Manchester, Amsterdam, Rotterdam, Hága és New Orleans után idén húsvétkor Budapestre, illetve április 4-én, 19 órakor a hazai tévéképernyőkre is megérkezik. A rendhagyó előadásról, amelynek az Új Ember a médiatámogatója, Herendi Gábor rendezőt kérdeztük.

S még mindig a filmeknél maradva: Joana Ribeiro portugál színésznővel videohíváson keresztül beszélgettünk ígéretesen alakuló filmes karrierjéről és a Fátima című tavaly bemutatott, a hit kérdését taglaló történelmi alkotásról, amelyben Szűz Máriát játssza. A huszonkilenc éves színésznő a klasszikus filmekről, a moziba járásról és a világjárvány hatásairól is beszélt lapunknak.

A Németországban meghatározó protestáns közeg ellenére a lutheránus gyökerű Richard Wagner egész életében vonzódott Itáliához, Dél-Európához, művei tanúsága szerint a germán legendáriumon túl leginkább a Mediterráneum katolikus kultúrköréhez. Mindez korai témaválasztásaiban, végül hattyúdalában, a hosszú éveken át előkészített, lassan kiforró Parsifalban egyértelműen megmutatkozott. Az örökbecsű műről Pallós Tamás írt jegyzetet.

Szép új világ. A klasszikus regényről és filmről írt Baranyai Béla a Nézőtér rovatban, elgondolkodva a jövőről és a jövő iránti közös felelősségünkről.

Minden kedves Olvasónknak áldott, boldog húsvéti ünnepeket kívánunk!

Magyar Kurír

 

Kapcsolódó fotógaléria