Megjelent az Új Ember 2021. január 3-i száma

Kultúra – 2020. december 30., szerda | 17:25

Az Új Ember idei első számát ajánljuk olvasóink figyelmébe.

„Ne félj, ne aggódj…” Az Avilai Szent Teréz költeménye, imádsága nyomán keletkezett taizéi ének kezdőszavaival indul idei első számunk vezető anyaga, Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnökének írása.

„Az új év kezdetén keresztény reménnyel tekintünk az előttünk álló időre, mert bizonyosak vagyunk abban, hogy Istentől kapjuk, mint új lehetőséget arra, hogy ami rossz volt az elmúlt évben, azt kijavítsuk, és a jövőben új utakon járva gyakrabban váltsuk tettekre a szívünkben felismert isteni szeretetet” – írja az MKPK elnöke. 

Évkezdő lapunkban többek közt beszélgetést olvashatnak Sztankó Attila máriabesnyői plébánossal (az Új Ember liturgikus rovatának állandó szerzőjével), aki, ha teheti, kerékpárral rója az utat, és a különféle sportok szerelmeseinek ezúttal néhány új évi jótanáccsal is szolgál.

Megismerhetik a 2020 novemberében Szent Márton-díjban részesült Somos László plébános, a Kaposvári Egyházmegye általános helynöke cigánypasztorációval kapcsolatos gondolatait, valamint életútinterjút közlünk Tardy Lászlóval, a Mátyás-templom 54 év után visszavonuló karnagyával, illetve Radnai Jenővel, aki a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Apor Vilmos-díját kapta decemberben. A püspöki testület ezzel elismerte Radnai Jenőnek a Magyar Katolikus Családegyesület munkatársaként a családpasztoráció területén végzett, több évtizeden átívelő munkásságát. 

Lapunkban bemutatjuk a Párbeszéd Háza dísztermében látható #Mindszenty Életkapuk című interaktív kiállítást. A fiatalokat is megszólító tárlatot Kovács Gergely, a Magyarországi Mindszenty Alapítvány vezetője nyitotta meg.

A Mértékadó kulturális mellékletben beszélgetést olvashatnak Sinkó Veronika festőművésszel, az 1945 és 1972 között az Új Embernél szerkesztőként dolgozó Sinkó Ferenc lányával. A művésznő adventi-karácsonyi kiállítása a budapesti Avilai Nagy Szent Teréz-plébániatemplom altemplomában nyílt meg 2020 végén.

Jaschik Álmos és a halhatatlan papíros címmel 2020 decemberében virtuális tárlatot rendezett a Petőfi Irodalmi Múzeum és az Országos Széchényi Könyvtár Színháztörténeti és Zeneműtára. A kiállításon elsősorban Jaschik bábművészeti tevékenységére koncentráltak a kurátorok, de sok minden mást is megmutatnak a mester életművéből. A művész születésének 135. és halálának 70. évfordulója alkalmából készült ez a kiállítás, amelyet Mészáros Ákos mutat be, ismertetve a művészetek iránt érdeklődő nagyközönség számára a polihisztor-alkotó munkásságát.

A Faludi Filmszemle idei témája a közösségi lét volt. Paksa Balázs tallóz a film- és fotómustrára beérkezett ötszáz pályaműből kiválasztott legjobb alkotások között, kiemelve, méltatva az első díjas filmeket.

A Természetrajz rovatban Schmidt Egon a Hajógyári-szigeten az óév végén tett sétájáról, az eközben megfigyelt madarakról, valamint egy különös emlékről ír.

Minden kedves Olvasónknak áldott, boldog új évet kívánunk!

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria