Megjelent az Új Ember 2021. március 7-i száma

Kultúra – 2021. március 3., szerda | 20:15

Az Új Ember idei tizedik számát ajánljuk olvasóink figyelmébe.

Snell György, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye segédpüspöke, a budapesti Szent István-bazilika plébánosa február 26-án hajnalban visszaadta lelkét Teremtőjének. Covid-fertőzés következtében hunyt el. Gájer László, a bazilika korábbi káplánja, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Kar 2-es Számú Keresztény Bölcseleti Tanszéke vezetőjének nekrológjával búcsúzunk a püspöktől.

Vakcina – Etika – Egyházi jövőkép. Ezzel a címmel szervezett online kerekasztal-beszélgetést február 23-án a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola Hallgatói Önkormányzata. Az esemény résztvevői voltak: Velkey György, a Bethesda Gyermekkórház főigazgató főorvosa, a Magyar Kórházszövetség alelnöke; Papp Miklós görögkatolikus morálteológus, a Sapientia Főiskola intézetvezető tanára; valamint Görföl Tibor teológus, a Vigilia folyóirat főszerkesztője. A kerekasztal-beszélgetés összefoglalóját olvashatják lapunkban.

Molnár Antal történészt, az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézetének igazgatóját, az ELTE Történeti Intézetének docensét február 22-én Ferenc pápa a Pápai Történettudományi Bizottság tagjává nevezte ki. Az új megbízatásáról és az ide vezető útról kérdeztük a történészt.

Két, vallással összefüggő, közelebbről a katolikus kereszténységet érintő ügyben is döntött az Alkotmánybíróság február elején. Az ügyek hátteréről Schanda Balázs alkotmányjogásszal, a testület tagjával beszélgettünk.

Lapunk 12. oldalán pedig Nényei Pál író, a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium tanára, négygyermekes édesapa vall az apaságról a Szent József-év kapcsán, amelyet Ferenc pápa  hirdetett meg 2020. december 8-án, szeplőtelen fogantatás ünnepén, és 2021. december 8-ig tart.

Mértékadó kulturális mellékletben Rátóti Zoltán, a Nemzeti Színház színésze, a Magyar Művészeti Akadémia elnökségi tagja, Jászai Mari-díjas színészművész, érdemes és kiváló művész vall arról, hogy miként vélekedik a ma színházának feladatairól és a jövő ifjú színészeiről. Rátóti Zoltán szeptembertől a Színházi és Filmművészeti Egyetem prózai színész osztályának tanára lesz.

Száz évvel ezelőtt született Erdélyi Zsuzsanna néprajztudós. A Függőkert „a népi sziklamélyből” című írásában Lőrincz Sándor emlékezik és méltatja a népi vallásosság világhírű kutatóját.

Könyv jelent meg Szentendre első világháborús katonahőseiről, a kötetet (amely a Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtárban vásárolható meg) Mészáros Ákos mutatja be.

Az Igazságkeresés öt vonalon című interjúból megismerhetik Brandenburg Ádám zeneszerzőt, a szakrális zene sokoldalú, fiatal képviselőjét.

A Természetrajz rovatban Schmidt Egon cikkének címe sokat sejtető: A madárdal menetrendje. Az írásból többek közt megtudhatjuk, hogy a néphit szerint Zsuzsanna napján szólalnak meg a Dél-Európából hazatért mezei pacsirták. Nagyon jó ez a meglátás, mert az időjárástól függően kicsit előbb vagy utóbb, de mindig nagyjából ilyentájt kezdenek énekelni, trillázni – írja Schmidt Egon.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria