Megjelent az Új Ember április 1–8-i húsvéti dupla száma

Kultúra – 2018. március 30., péntek | 11:00

Az Új Ember ez évi tizenharmadik–tizennegyedik számát ajánljuk olvasóink figyelmébe.

Az ünnepi szám címoldalán Varga László kaposvári megyéspüspök húsvéti vezércikkét olvashatják a várakozásról és a reményről. A 2. oldalon Ferenc pápa 2015-ben, húsvét vigíliáján a Szent Péter-bazilikában elmondott szentbeszédét adjuk közre, valamint beszámolót közlünk az Esterházy-díj átadásáról és interjút az egyik díjazottal, Marek Jędraszewski krakkói érsekkel. A 3. oldalon összefoglalót olvashatnak Hortobágyi Cirill, az új pannonhalmi bencés főapát beiktatási szertartásáról, és Erdő Péter bíboros, prímás kassai látogatásáról. 

A 4. oldalon lelkiségi, liturgikus és biblikus cikkek következnek a szent háromnaphoz kapcsolódva.

Az 5. oldalon az Egyház által elfogadott NaPro Technológia segítségével megszületett magyarországi ikrek, Eszter és Bori szüleivel készült interjúnkat olvashatják. A 6. oldalon Az egyházi közösségek kiteljesedéséért címmel Soltész Miklós államtitkárral készült interjúnk, a 7. oldalon Gombos Miklós és Ferenc őrbottyáni harangöntő műhelyében készült riportunk következik.

A 8. oldalon a magyarországi örmény katolikusokról adunk hírt, a 9. oldalon pedig a Kalász Ákos váci piarista iskolaigazgatóval készült interjúnkat olvashatják. A 11. oldalon Budai László, a Misszió Tours vezetője beszél az idén tervezett zarándokutakról, a 12. oldalon húsvéti meditációk, versek következnek.

Ünnepi lapszámunk 13. oldalán Lackfi János költővel készült húsvéti interjúnkat olvashatják Fát vágni, csillagokat nézni címmel. A 14. oldalon Dosztojevszkij A Karamazov testvérek című regényéről olvashatnak – Pilinszky János gondolatai alapján; valamint Uzsalyné Pécsi Rita neveléskutató írását a megbocsátásról.

A 15. oldalon az Isteni Irgalmasság kegyképének történetébe avatja be az olvasókat Kuzmányi István, az Új Ember igazgató–főszerkesztője. A 16. oldalon már az irgalmasság vasárnapjához kapcsolódó lelkiségi, biblikus és liturgikus írások következnek.

A 17. oldalon Róma katakombáiról mint a krisztusi élet húsvéti hírnökeiről szól Vértesaljai László jezsuita szerzetes írása, a 18. oldalon pedig Radnóti Zoltán, a Mazsihisz rabbitestületének elnöke beszél az utolsó vacsora szimbólumairól. A 19. oldalon beszámolunk a Szent Egyed közösség afrikai missziójáról Malawiban, a 20. oldalon pedig Soós Sándor néprajzkutató ír szakrális környezetünk tájformáló építményeiről, a kálváriákról.

A 21. oldalon betekinthetünk egy nagycsalád életébe: Szerdahelyi Andreának és Ágoston Péternek négy gyermeke van, közülük a legkisebb, Jancsika, Down-szindrómával született. Hat és fél évvel ezelőtt négy gyermekük mellé örökbe fogadtak egy tízéves fiút, Bálintot és egy tizenkét éves lányt, Krisztit.

A 23. oldalon Margaritha Valappila indiai szerzetesnővér gyógyító lelkigyakorlatáról olvashatnak, és közöljük Kozma Imre atya húsvéti üzenetét. Ünnepi lapszámunk zárásaként Várnai Jakab ferences szerzetes, a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola rektora szentföldi írásával kívánunk minden kedves olvasónknak áldott, kegyelemben gazdag húsvéti ünnepet.

* * *

Mértékadó kulturális mellékletünkben Pallós Tamás ünnepi interjúját olvashatják a Franciaországban élő Faykod Mária szobrászművésszel, a lourdes-i keresztút alkotójával. Mészáros Ákos bemutatja Muzsinszki Nagy Endrének, a Biblia festőjének világát. Bodnár Dániel Az élet győzelme a sötétség erői fölött címmel Kovács Gábor és Sillye Jenő Kristályóriás című húsvéti misztériumjátékának zenei rendezőjével beszélget a műről.

A Nézőpont című filmes rovatban Baranyai Béla írása olvasható a Winston Churchillről szóló, A legsötétebb óra című alkotásról. Hajnal Gergely beharangozza a 25. Titanic nemzetközi filmes fesztivált, Schmidt Egon pedig a tavaszi madárdalról hoz örömhíreket.

Olvassa, ajánlja, terjessze Magyarország katolikus hetilapját! Az Új Ember elérhető és megvásárolható a templomokban, az újságárusoknál és a Digitalstandon.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria