Megjelent az Új Ember július 15-i száma

Kultúra – 2018. július 13., péntek | 10:00

Az Új Ember ez évi huszonnyolcadik számát ajánljuk olvasóink figyelmébe.

Az Új Ember legújabb számának címlapképén zarándokmenetet láthatunk –Sarlós Boldogasszony ünnepén Vértessomlón jártunk. Évszázados hagyomány hívja ilyenkor a búcsúsokat Máriához, a Szorongatottak Vigasza-kegyképhez. 1736-ban érkezett ide a Szűzanya képe a kapucinusok magyaróvári templomából, s azóta sok ima meghallgattatásra talált itt. A búcsú ünnepi szentmiséjét Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök mutatta be.

Július 7-én délután a bari Szent Miklós-bazilikában tartott tanácskozást követően a Szentatya beszédével zárult az az ökumenikus találkozó, amelyen a keleti egyházak vezetői Ferenc pápával együtt a közel-keleti térség békéjéért imádkoztak. A Szentatya gondolatait a 2. oldalon olvashatják.

Ferenc pápa július 4-én Michael August Blume-ot nevezte ki hazánk apostoli nunciusává, azaz a Szentszék magyarországi nagykövetévé. Blume érsek életében nem ez az első alkalom, hogy szoros kapcsolatba kerül a magyarsággal: papi hivatásának kibontakozásában is fontos szerepet játszott a magyar közösség – erről is beszámolunk összefoglalónkban.

A 3. oldalon adjuk közre az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus zenei pályázatainak elbírálásáról szóló közleményt.

Tanítás és lélek oldalunkon Fehérváry Jákó bencés szerzetes „ég és föld” kapcsolatáról, míg rendtársa, Dejcsics Konrád az apostoli küldetésről elmélkedik.

Hírt adunk többek között arról is, hogy június 30-án a Mátraverebély-Szentkúti Nemzeti Kegyhely adott otthont az idei váci egyházmegyei találkozónak. Az ünnepi szentmisét Beer Miklós váci megyéspüspök mutatta be.

Kocsis Fülöp érsek-metropolita július 1-jén áldozópappá szentelte Tatai Zoltán diakónust a debreceni Istenszülő Oltalma görögkatolikus főszékesegyházban.

A pécsi Jézus Szíve-plébániatemplomban június 28-án püspöki áldásban részesültek az idén diplomázó orvostanhallgatók. Udvardy György megyéspüspök Isten kegyelmét kérte a medikusok jövőbeni munkájára.

Ternyák Csaba egri érsek július 2-án szentmisét mutatott be Gyöngyösoroszi község templomában, majd a rendházban beszélgetett a Jó Pásztor Nővérek Kongregáció tagjaival.

Megalapításának 50. évfordulóját ünnepelte június 29–30-án a Szabadkai Egyházmegye. Pénteken papszentelést ünnepeltek a Szent Teréz-székesegyházban Pénzes János megyéspüspök vezetésével, aki aranymiséjét mutatta be. Az eseményre a templomba érkezett az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus missziós keresztje.

Pietro Parolin bíboros személyében június 30-án első alkalommal látogatott vatikáni államtitkár Szerbiába. Ferenc pápa július 5-én Paolo Ruffini olasz újságírót bízta meg a Kommunikációs Dikasztérium vezetésével. Az Isteni Ige Társasága 18. általános káptalanja július 4-én új generálist választott: Paulus Budi Kleden lett a szerzetesrend tizenkettedik általános elöljárója.

Hat hónap alatt több száz jó szándékú online vásárló apró adományából több mint hatszázezer forint gyűlt össze a Magyar Máltai Szeretetszolgálat „Kerekítsd fel!” elnevezésű programjában a budapesti Miklós utcai hajléktalanszálló javára. Az összegből ipari mosógépet vásároltak. A 9. oldalon Vojcek László, a Katolikus Karitász tavaly alapított orvosmissziójának vezetője mesél kárpátaljai tapasztalatairól.

Uzsalyné dr. Pécsi Rita pedagógus az okoseszközök emberi kapcsolatokra gyakorolt hatásáról írt. A 11. oldalon olvasható riportunk, melyben Varga Norbert káplán mutatja be a budapesti Szent István-bazilika harangjait.

Mozaik oldalunkon többek között azt az imádságot olvashatják, melyet Pio atya mondott a szentáldozást követően.

Mértékadó kulturális mellékletünkben a megújult fóti Szeplőtelen Fogantatás-templomról olvashatnak.

Beszámolunk arról is, hogy Prokop Péter pap, festőművész képeiből nyílt állandó kiállítás június végén Kalocsán, az Astriceum Érseki Múzeumban. A formabontó tárlaton a művész közel százharminc alkotása tekinthető meg.

Tévésorozatokat elemző írásunkat a 6. és a 7. oldalon találják. Bemutatjuk Kalas Györgyi gasztrokönyvét, mely a Balaton környéki ételeket ismerteti. A 9. oldalon pedig Schmidt Egon ornitológus írását olvashatják.

Forrás és fotó: Új Ember

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria