Megjelent az Új Ember július 8-i száma

Kultúra – 2018. július 6., péntek | 9:36

Az Új Ember ez évi huszonhetedik számát ajánljuk olvasóink figyelmébe.

A címlapon beszámolunk a családok és a házasságra készülő párok Mátraverebély-Szentkúton megtartott zarándoklatáról, valamint arról, hogy Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek június 27-én ünnepi szentmisét mutatott be Szent László király tiszteletére a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban. A szentmisén Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke és a Győri Egyházmegye papsága koncelebrált.

Összefoglalót közlünk a Szent Péter es Pál apostolok főünnepén, június 29-én Kalocsán megtartott papszentelésről is. Bábel Balázs kalocsa-kecskemeti érsek áldozópappá szentelte Czele József, Pecsmán Viktor és Tuzson Attila diakónusokat a kalocsai Nagyboldogasszony-főszékesegyházban.

Ferenc pápa június 28-án konzisztórium keretében tizennégy új bíborost kreált. Erdő Péter bíboros, prímás a bíborosi testülettel kapcsolatos kérdésekre válaszolt a Vatikáni Rádió interjújában, amelyet lapunkban is közreadunk.

A 2. oldalon folytatjuk a Szentatya tízparancsolatról szóló katekézissorozatát, valamint hír adunk arról, hogy bíborossá kreálása alkalmából június 29-én este a lengyel Konrad Krajewski kétszáznyolcvan szegénnyel és hajléktalannal vacsorázott együtt. Meglepetésvendég is érkezett a találkozóra: Ferenc pápa, aki két órát töltött el a társaságukban.

A 3. oldalon folytatjuk beszámolónkat a családok és a házasságra készülő párok Mátraverebély-Szentkúton megtartott zarándoklatáról.

Tanítás és lélek rovatunkban többek között biblikus, lelkiségi és liturgikus írásokat olvashatnak.

Az 5. oldalon arról tudósítunk, hogy Ferenc pápa megválasztásának ötödik évében a püspöki konferencia tagjaival hálaadó szentmisét mutatott be Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke június 29-én a budapesti Szent István-bazilikában. Itt folytatódik a győri Szent László-ünnepről szóló összefoglalónk is.

Az Egyház rovatban hírt adunk arról, hogy zarándoklatot tartottak Székely János szombathelyi püspök vezetésével Częstochowába; a Mogyoródi Szent Mihály Templomért Alapítvány Szent Mihály főangyal díjjal tüntette ki Beer Miklós megyéspüspököt, megköszönve neki az elmúlt másfél évtized során az egyházközségért végzett szolgálatát.

Beszámolunk a Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola diplomaosztójáról és Csókay András idegsebész főorvos, agykutató előadásáról, amelyet a Bihar megyei Székelyhíd plébániatemplomában tartott.

A 7. oldalon folytatódik az Erdő Péter bíborossal készült interjú a konzisztóriumról. Itt adunk hírt arról, hogy a nyugat-lengyelországi Poznańban június 23-án Dominik Duka bíboros, prágai érsek szentmisét mutatott be az első lengyel püspökség megalapításának 1050. évfordulója alkalmából.

A 8. oldalon arról olvashatnak, hogy Cserháti Ferenc, a külföldi magyarok lelkipásztori ellátásával megbízott esztergomi-budapesti segédpüspök a müncheni Szent Erzsébet-templomban június 17-én tizenhét magyar fiatalt részesített a bérmálás szentségében. Június 24-én ünnepelték meg, hogy tíz éve kapott basilica minor címet a máriagyűdi templom. Ezen az oldalon folytatjuk a kalocsai papszentelésről szóló tudósításunkat.

A 9. oldalon interjút olvashatnak Horváth István zalalövői plébánossal, az Evangélium365 nevű honlap, e-mail-szolgálat és mobilapplikáció ötletgazdájával.

A 11. oldalon, Villanófény rovatunkban Héray Andrással, a püspöki konferencia búcsúzó irodaigazgatójával olvashatnak beszélgetést. Ezen az oldalon olvashatják Rétvári Bence országgyűlési képviselő, államtitkár, a KDNP alelnöke gondolatait a keresztény kultúra alaptörvényi védelméről.

A Mozaik rovatban többek közt hírt adunk a szombathelyi székesegyházban június 23-án megtartott szentmiséről, amelyen ötszázötven jubiláns házaspár vett részt. A szertartást Székely János szombathelyi megyéspüspök vezette.

Keresztelő Szent János születésének főünnepén, június 24-én szentmise keretében megáldották a jubileumát ünneplő egyeki Szent József-templom vándorbölcsőjét, illetve azokat a házaspárokat, akiknek most született gyermekük, vagy a közeljövőben várják kisbabájuk érkezését.

A Padovai Egyházmegyéhez tartozó Rustega község plébánosa, Marco Scattolon pedig az elmúlt napokban azért kapott elismerő levelet a Vatikánból, mert ezer euróval támogatta azt a hat nőt, akik életük számos nehézsége miatt korábban az abortusz mellett döntöttek, ám tanácsára mégis megtartották gyermeküket.

Mértékadó kulturális mellékletünkben a száz éve született Ingmar Bergmanra emlékezünk. Az egyetemes filmművészet meghatározó alakjáról szóló írás címe: Az ember egyetlen vigasza, hogy végül az élő Isten kezébe kerül.

Lőrincz Sándor a Kaposváron tizedik alkalommal megrendezett Nemzetközi Groteszk Kiállítást ajánlja; Petrőczi Éva a Jaffa kiadónál megjelent, Nekem a titok kell című könyvet ismerteti, amely Szabó Magda kötetben meg nem jelent írásait tartalmazza. A következőkben az idén hatvanéves Szvorák Katalin gyűjteményes CD-jéről olvashatnak, Paksa Balázs pedig könnyed nyári filmeket elemez könnyed stílusban.

Schmidt Egon a Természetrajz rovatban ezúttal a Martonvásár környéki madárvilággal ismereti meg olvasóinkat.

Olvassa, ajánlja, terjessze Magyarország katolikus hetilapját! Az Új Ember elérhető és megvásárolható a templomokban, az újságárusoknál és a Digitalstandon.

Forrás és fotó: Új Ember

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria