Megjelent az Új Ember 2019. augusztus 4-i száma

Kultúra – 2019. július 31., szerda | 19:58

Az Új Ember ez évi harmincegyedik számát ajánljuk olvasóink figyelmébe.

Az Új Ember augusztus 4-i számának címlapján egy különleges képet láthatunk: nagy tömeg áll a Szabadság hídon, autók sehol. Ezúttal nem valamilyen demonstrációra gyűltek össze az emberek, hanem azért, mert Sajgó Szabolcs jezsuita szerzetes három paptestvérével szentmisét mutatott be itt, a „legszebb katedrálisban”. A címlapon egy másik képen is megakadhat a szemünk: népviseletbe öltözött emberek ülnek egy templom padjaiban. Böjte Csaba ferences szerzetes járt a moldvai csángó magyaroknál, ő mutatott be magyar nyelvű szentmisét és mondott szentbeszédet a bákói Szent Miklós-templomban július 28-án.

A 2. oldalon újra felidézzük Ferenc pápa erdélyi útját. Ezúttal a romák előtt mondott történelmi beszédét adjuk közre, melyben bocsánatot kért az Egyház nevében a romákkal szembeni diszkriminációért és rossz bánásmódért. Ugyanezen az oldalon interjút olvashatnak Depaula Flavióval, a pápai nuncius titkárával.

Tanítás és lélek oldalunkon Fehérváry Jákó bencés szerzetes a kapu liturgikus jelentőségéről ír; Kovács Zoltán, az Érseki Papnevelő Intézet rektora biblikus elmélkedésében a „kié lesz mindaz, amit szereztél?” kérdésre keresi a választ.

1989 júliusában érkezett Nagyszőlősre az első három ferences: Majnek Antal, Radics Dávid és Zatykó László. A kárpátaljai misszió harminc évéért adtak hálát július 28-án. Riportunkat az 5. oldalon találják. Itt számolunk be arról is, hogy magas rangú lengyel állami kitüntetésben részesült Szent Kinga emléknapján, július 24-én Snell György, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye segédpüspöke, a Szent István-bazilika plébánosa.

Egyházi híreinkben többek között arról olvashatnak, hogy Kocsis Fülöp hajdúdorogi érsek-metropolita és Lengyel Lajos, a Magyar Speciális Olimpia Szövetség elnöke együttműködési megállapodást írt alá július 23-án. A hazai felsőoktatásban stabilan meghatározó helyet betöltő Pázmány Péter Katolikus Egyetem felvételi pontszámai, valamint az ezek alapján a 2019/2020-as akadémiai évre felvett hallgatók létszáma újra jó eredményt mutat. Szuromi Szabolcs Anzelm OPraem, az egyetem rektora tájékoztatta szerkesztőségünket.

A 7. oldalon a világegyház hírei között szerepel, hogy Dulce Lopes Pontes brazil szerzetesnővért október 13-án avatja szentté Rómában Ferenc pápa. A L’Osservatore Romano vatikáni napilap a nővér unokahúgával, Maria Rita Pontessel beszélgetett.

Család oldalunkon számolunk be arról a szentmiséről, melyet Székely János megyéspüspök mutatott be Szombathelyen – unokáknak és nagyszüleiknek.

A következő oldalon olvashatják azt az interjút, melyet a pappá szentelésének huszonötödik évfordulóját ünneplő Bátor Botond pálos szerzetessel készítettünk.

Péliföldszentkereszt és a szalézi közösség nagy ünnepet ült július 27-én: örökfogadalmat tett a 2016 óta Magyarországon szolgáló testvér, Emmanuel Ilodigwe. Riportunkat a 11. oldalon olvashatják.

*

A közelmúltban a Magyar Schönstatti Családmozgalom kezdeményezést indított: bizottságot alapított papok és világiak részvételével néhai tagja, a 2009-ben elhunyt Ozsvári Csaba emlékének ápolására, illetve boldoggáavatási eljárásának elindítása céljából. Mértékadó kulturális mellékletünkben a művész özvegyével, Ozsváriné Ramocsai Imrivel beszélgettünk.

A továbbiakban bemutatjuk a Nemzeti Galéria fotókiállítását – mely a Fortepan archívum képeiből válogat –, valamint Sárosi István Trianonról szóló dokumentumdrámáját.

Olvassa, ajánlja, terjessze Magyarország katolikus hetilapját! Az Új Ember elérhető és megvásárolható a templomokban, az újságárusoknál és a Digitalstandon.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria