Megjelent az Új Ember május 27-i száma

Kultúra – 2018. május 25., péntek | 12:14

Az Új Ember ez évi huszonegyedik számát ajánljuk olvasóink figyelmébe.

A címoldalon tudósítunk a Karizmák ünnepéről, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye pünkösdhétfőn, a máriaremetei kegytemplom kertjében megtartott hagyományos majálisáról, melynek témájául a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra való előkészület jegyében a következőt jelölték meg: „Az eucharisztikus közösség – közösség az Egyházban”. Idén először volt ez a nap Szűz Mária, az Egyház Anyja emléknapja. Az ünnepen Erdő Péter bíboros, prímás tartott katekézist, és szentmisét mutatott be.

Címlapunkon beszámoló kezdődik a csíksomlyói pünkösdi búcsúról, illetve arról, hogy Ferenc pápa új püspököt nevezett ki a Temesvári Egyházmegye élére: Pál József Csaba resicabányai plébános, hegyvidéki főesperes Roos Márton püspököt követi, aki 2017 őszén töltötte be 75. életévét. Arról is hírt adunk, hogy átadták a Kunszt József érsekről elnevezett díjat, amelyet Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek 2001-ben alapított a pedagógusok munkájának elismerésére.

A 2. oldalon többek közt folytatjuk Ferenc pápa keresztségről szóló katekézissorozatát. Itt adunk hírt arról, hogy a Szentatya felhívást tett közzé annak érdekében, hogy a Szentföldön és a Közel-Keleten állítsák meg az erőszak spirálját, és válasszák a tárgyalásos megegyezés békés útját.

A Vatikánban bejelentették, hogy október 14-én avatják szentté VI. Pál pápát és Óscar Romerót, San Salvador érsekét, az elnyomottak pásztorát, akit szentmise bemutatása közben gyilkoltak meg.

A 3. oldalon folytatódik a Karizmák ünnepéről szóló tudósításunk, valamint itt adunk hírt arról is, hogy a Budapesti Közlekedési Központ tavaszi adománygyűjtő akciójában a cég munkatársai ruhaneműket, játékokat, iskolai felszereléseket, elektronikai eszközöket gyűjtöttek, amelyeket több alapítványnak és segélyszervezetnek, köztük a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnak továbbítottak.

A Tanítás és lélek oldal liturgikus, biblikus, lelkiségi írásai a Szentháromságról és a szentekről szólnak.

Az 5. oldalon folytatjuk tudósításunkat a Kunszt-díj átadásáról, és itt olvashatják riportunkat a Kesztölcön megrendezett pálos gyógynövénynapról és piknikről.

Az Egyház rovatban hírt adunk arról, hogy Erdő Péter bíboros, prímás megáldotta a fennállásának centenáriumát ünneplő Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet kápolnáját; tanévzáró ülést tartott a Magyar Kánonjogi Társaság; valamint Spányi Antal székesfehérvári püspök és a Székesfehérvári Egyházmegye papsága ünnepi szentmisével emlékezett meg Érd-Óvárosban Bogner Mária Margit halálának évfordulójáról, és boldoggá avatásáért imádkoztak.

Hálaadó szentmisén vettek búcsút az alma matertől a nagybecskereki Szathmáry Karolina Katolikus Leánykollégium érettségizői, és egyházmegyei családtalálkozót tartottak Nagyváradon. Cserháti Ferenc, a külföldi magyarok lelkipásztori ellátásával megbízott esztergom-budapesti segédpüspök idei észak-amerikai látogatása alkalmával ünnepi hálaadó szentmisét mutatott be a montreali Magyarok Nagyasszonya-templomban május 13-án. A szentmisén a püspök kiszolgáltatta a bérmálás szentségét, valamint ezen a napon történt az elsőáldozás is.

Lapunk 7. oldalán riportot olvashatnak a csíksomlyói pünkösdi búcsúról, melynek szónoka idén Marian Adam Waligóra pálos szerzetes, a częstochowai pálos kolostor házfőnöke volt.

A 8. oldalon arról tudósítunk, hogy jótékonysági koncertet tartottak a debreceni Istenszülő Oltalma görögkatolikus főszékesegyházban május 12-én. Az adakozók jóvoltából több mint egymillió forint gyűlt össze az üldözött keresztények megsegítésére. Tizedik alkalommal szervezték meg a Pécsi Egyházmegye zarándoklatát, amelynek keretében mintegy ezerháromszázan vágtak neki gyalog a huszonöt kilométeres távnak Pécs és Máriagyűd között. A menetet idén is Udvardy György pécsi megyéspüspök vezette. A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye Nagykálló-Harangodon rendezte meg gyereknapját.

Keltsd életre a templomodat! címmel meseíró-pályázat indul gyerekeknek. A legérdekesebb, legszebben megírt meséket folyamatosan közzétesszük a Magyar Kurír katolikus hírportálon, néhány mese helyet kap az Új Ember hetilapban is.

A 9. oldalon interjút olvashatnak Labancz Zsolt piarista tartományfőnökkel Jelnek kell lennünk, mely Krisztusra mutat címmel.

A 11. oldalon hírt adunk Fodor István görögkatolikus áldozópap vasmiséjéről, és a Kaposvári Egyházmegye zarándoklatáról, mely a horvátországi Ludbregbe, a Batthyány-család egykori birtokán fekvő Szent Vér-kegyhelyre vezetett. Nekrológot közlünk a 38 évesen közlekedési balesetben elhunyt Bakonyi János váci egyházmegyés papról.

A Mozaik oldalon a Magyar Kurír Új Ember Kiadványok című sorozatában megjelent Van égi édesanyánk – A Magyar Katolikus Egyház ünnepe a fatimai jelenések 100. évfordulóján, Soroksár-Újtelep, 2017. október 13–14. című emlékkönyvet ajánljuk figyelmükbe.

* * *

Mértékadó kulturális mellékletünkben interjút olvashatnak az épülő Puskás Ferenc Stadion régi-új épületegyüttesének tervezőjével, Skardelli Györggyel.

A Nemzeti Galériában nyár közepéig megtekinthetők Liezen-Mayer Sándor Faust-illusztrációi. A tárlatot Mészáros Ákos mutatja be.

Lázár Csaba színész-rendezővel Petrőczi Éva készített interjút A boldog című drámáról.

Ajánlót olvashatnak Szerényi Gábor Zempléni kalandozások – Az Északi-Zemplén természeti és kulturális értékei című könyvéről, amely a Scolar kiadónál jelent meg.

Hajnal Gergely az Úgy a földön is című svéd filmről ír, amely az Amint a mennyben című alkotás folytatása. Kay Pollak rendező műve jelenleg csak a világhálón érhető el.

A Természetrajz rovatban Schmidt Egon Budakeszi határába kalauzolja olvasóinkat madárlesre.

Forrás és fotó: Új Ember

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria