Megjelent az Új Ember március 18-i száma

Kultúra – 2018. március 16., péntek | 12:00

Az Új Ember ez évi tizenegyedik számát ajánljuk olvasóink figyelmébe.

Az Új Ember március 18-i számának címoldalán hírt adunk arról, hogy szentté avatják VI. Pál pápát, vélelmezhetően az őszi püspöki szinódus idején. A párbeszéd pápájára Török Csaba egyetemi tanár emlékezik. Összefoglalót olvashatnak a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia üléséről, közöljük Beran Ferenc írását az egyházmegyés lelkiség jellemzőiről, és hírt adunk arról, hogy a püspöki konferencia Zombori István történészt, címzetes főiskolai tanárt Pro Cultura Christiana díjjal tüntette ki.

A 2. oldalon folytatódik Ferenc pápa katekézissorozata a szentmiséről, és Török Csaba írása VI. Pálról. A 3. oldalon többek közt arról olvashatnak, hogy a főváros sajtódíjában részesült a Magyar Katolikus Rádió, és Erdő Péter bíboros, prímás a budakalász-szentistvántelepi Szent István-plébániára látogatott, ahol szentségimádáson is részt vett, valamint a helyi ministránsközösséggel találkozott, kérdéseikre válaszolt. Itt folytatódik összefoglalónk a püspöki konferencia üléséről.

A Tanítás és lélek oldalon megjelenő írások húsvét felé közeledve Jézus Krisztusra mint példaképre, és mint életünk céljára fordítják a figyelmünket.

Az 5. oldalon beszámolót olvashatnak arról, hogy Boldog Meszlényi Zoltán emléknapjához kapcsolódva március 3-án Cserháti Ferenc, a külföldi magyarok lelkipásztori ellátásával megbízott esztergom-budapesti segédpüspök vezette az esti dicséret liturgiáját a budapest-terézvárosi Avilai Nagy Szent Teréz-plébániatemplomban, valamint arról, hogy konferenciát rendeztek Jézus-ima és a keleti kereszténység – Imaélet a monostorban és azon kívül címmel a budapesti Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskolán ortodoxok és katolikusok közös szervezésében.

A 6. oldalon, az Egyház rovatban a közelmúltban elhunyt Szilágyi Vilma Mária kalocsai iskolanővérre emlékezünk, valamint híreket közlünk arról, hogy ifjúsági virrasztást tartottak Máriapócson a missziós kereszt előtt; gyűjtést szerveztek fogyatékos gyermekek nyári közösségi programjára, a Szent Damján-táborra; Szíriában végzett magyar ásatásokról tartottak régészeti előadást Rómában; magyar támogatással épült iskola Észak-Irakban; Slachta Margit szobrát állítják fel Zuglóban.

Korábban hírt adtunk arról, hogy le akarják bontani Szent II. János Pál pápa szobrát egy francia városban. A szobrot most püspökségi területre helyezik át, így az alkotás sorsa megoldódik.

A Család oldalon hírt adunk arról, hogy a Győri Hittudományi Főiskola és az Apor Vilmos Katolikus Főiskola közös film- és képzőművészeti pályázatot hirdet a Szent Családról. Nagyböjti lelkinapot tartottak Veszprémben, MÉCS-találkozót szerveztek Budapesten Bíró László családreferens püspök vezetésével, és a Széchenyi Társaság vitaestet rendezett Hogyan gondolkodjunk ma a családról? címmel.

Közelkép rovatunkban interjút olvashatnak Magó Kingával, a Katolikus Iskolák Diáksport Szövetségének szakmai elnökével.

A 11. oldalon a Villanófény rovatban Czap Zsolt atyáról olvashatnak, és itt közöljük Beran Ferenc egyházmegyei lelkiségről szóló írását.

A Mozaik rovatban a gyónásról szóló írásunkat olvashatják, és hírt adunk arról, hogy a közeljövőben szentté avathatják Boldog IX. Piusz pápát.

Mértékadó kulturális mellékletünkben Ember és természet örök viszonya címmel a Várkert Bazár Vásárhelyi művészélet 1900–1990 című kiállítását mutatja be Mészáros Ákos. Hieronymus Bosch és Lukas Cranach festményeiről elmélkedik Petrőcz Éva, valamint Bachról készült beszélgetés Hegedűs Endre zongoraművésszel.

Paksa Balázs bemutatja az Örök tél című mozifilmet, amely a kommunizmus rémtetteiről szól, és ismerteti a Lady Bird című alkotást is.

Röviden bemutatjuk a Boldogasszony vendégségében című kiállítást is, amely Győrben tekinthető meg.

Forrás és fotó: Új Ember

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria