Megjelent az Új Ember november 26-i száma

Kultúra – 2017. november 24., péntek | 13:58

Az Új Ember ez évi negyvennyolcadik számát ajánljuk olvasóink figyelmébe.

Az Új Ember november 19-i számának címlapján kezdődik interjúnk Erdő Péter bíboros-prímással a magyar püspökök november 20. és 24. között zajló ad limina látogatásáról, Ferenc pápával való találkozásáról.

Beszélgetést közlünk Alberto Bottari de Castello apostoli nunciussal, aki búcsúzik Magyarországtól és követi feladatától, nyugalmazását követően szülőföldjén folytatja papi szolgálatát.

2018-ban rendezik meg az ifjúságról szóló püspöki szinódust, ezzel kapcsolatban kérdésekkel fordulnak a fiatalokhoz. A kérdőív immár magyar nyelven is elérhető – ahogy arról a címlapon olvashatnak.

Ugyancsak az első oldalon adunk hírt arról, hogy november 20-án elhunyt Konkoly István nyugalmazott szombathelyi megyéspüspök.

A 2. oldalon tesszük közzé a Szentatya szentmiséről szóló katekézisének első előadását és hírt adunk a szegények vatikáni ebédjéről.

A 3. oldalon folytatjuk az ad limina látogatásról szóló összeállításunkat. Itt adunk hírt arról, hogy pápai áldásban részesült a 2020-ban hazánkban rendezendő 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus missziós keresztje.

A Tanítás és lélek rovatban Krisztus király ünnepéhez kapcsolódik Kondé Lajos bibliamagyarázata, és többek közt Szent András életéről is olvashatnak.

Isten gondoskodik árváiról – ezzel a címmel riportot közlünk a kárpátaljai Ráton működő gyermekotthon mindennapjairól. Az otthon kapta az idei Szent Erzsébet rózsája díjátadó jótékonysági estjének bevételét.

Egyház rovatunkban olvashatják a Pannonhalmi Főapátság szerzetesközösségének közleményét a bencés főapát választásának rendjéről. Várszegi Asztrik főapát utódjának megválasztása 2018. január 6-án esedékes.

Hírt adunk arról is, hogy december 17-én a közmédia „Jónak leni jó” kampányában a Magyar Máltai Szeretetszolgálat javára várják az adományokat.

Nemzetközi híreink közt arról olvashatnak, hogy Bechara Boutros Raï maronita pátriárka, bíboros november 14-én történelmi látogatást tett Szaúd-Arábiában. Külhoni tudósításunk pedig a felvidéki Nagyszombatban készült, ahol a Szent Miklós-exkatedrálisban Veres András püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke főcelebrálásával tartottak búcsúi szentmisét.

Család rovatunkban Uzsalyné Pécsi Rita adventre hangoló gondolatait olvashatják Honnan várjuk a békességet? címmel, tudósítást közlünk arról, hogy Spányi Antal székesfehérvári püspök a magyar szent család (Szent István, Boldog Gizella és Szent Imre) oltalmába ajánlotta a szülőket és a gyermekeket.

A kilencedik oldalon folytatjuk az apostoli nunciussal készült interjúnkat, és ugyanitt összefoglalót olvashatnak a Schönstatt Mozgalom házaspár tagjainak missziós elköteleződéséről a Bíró László családreferens püspök által vezetett küldetésünnepen, melyet november 18-án a budapest-gazdagréti Szent Angyalok-templomban tartottak.

A 11. oldalon köszöntjük a kilencvenéves Jálics Ferenc jezsuita szerzetest, és Roska Péter gondolataival búcsúzunk a közelmúltban elhunyt Futó Károly atyától, több nemzedék szeretett lelkivezetőjétől.

Mozaik rovatunkban megismerhetjük a boldoggá avatott Rani Maria indiai vértanú klarissza nővért, a szegények védelmezőjét.

Mértékadó kulturális mellékletünkben Pallós Tamás „tárlatvezetésével” megismerkedhetünk a többszörös jubileumukat ünneplő piaristák gyűjteményes kiállításával a Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeumában. Paksa Balázs Arvo Pärt észt zeneszerző pápai elismeréséről ír.

Ökumenikus párbeszédkötet jelent meg a reformáció kezdetének ötszázadik évfordulójára, és Beer Miklós váci megyéspüspökkel készült Mindig velem című új interjúkötetről is olvashatnak. Petrőczi Éva bemutatja A pozsonyi metró című könyvet, a Nézőpont rovatban pedig Baranyai Béla kritikát közöl a germán mondakört megidéző Thor-Ragnarök című filmről.

Schmidt Egon természetrajzi rovatában ezúttal a varjúfélék életébe enged betekintést.

Olvassa, ajánlja, terjessze Magyarország katolikus hetilapját! Az Új Ember elérhető és megvásárolható a templomokban, az újságárusoknál és a Digitalstandon.

Forrás és fotó: Új Ember

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria