Megjelent az Új Ember október 15-i lapszáma

Kultúra – 2017. október 13., péntek | 9:01

Az Új Ember ez évi negyvenkettedik számát ajánljuk olvasóink figyelmébe.


A címlapon a Katolikus Pedagógiai Intézet létrejöttének 20. évfordulója alkalmából megtartott ünnepi szentmiséről és a Nemzeti Színházban megrendezett gálaműsorról számolunk be. Itt kezdődnek cikkeink az őszi Nagymarosi Ifjúsági Találkozóról, a Caritas Hungarica díjak átadásáról és az egri egyházmegyei ministránstalálkozóról. A 2. oldalon Ferenc pápa katekézise mellett beszámolunk a Las Vegas-i merénylet utáni egyházi reakciókról is. A 3. oldalon kapott helyet a Caritas Hungarica díjak átadásáról szóló beszámoló.

Tanítás és lélek című rovatunkban Udvardy György pécsi püspök bibliamagyarázatát és Sztankó Attila eucharisztikus kongresszusra felkészítő sorozatának újabb írását is olvashatják. Az 5. oldalon Darvas Mártonnal a „72 óra kompromisszumok nélkül” elnevezésű szociális-környezetvédelmi önkéntes projekt tíz évéről beszélgettünk. Beszámolót közlünk az aradi vértanúk emlékére a Ludovika-kápolnában megtartott szentmiséről is.

Egyházi híreink közt a miskolci görög katolikus székesegyházban megtartott papszentelésről, a kétszázötven éves cikói templomról, a székesfehérvári egyházmegyében megtartott bajor-magyar ifjúsági zarándoklatról és a Máriaradnán megtartott Magyarok Nagyasszonya ünnepről olvashatnak.

Család rovatunkban beszámolunk a nagymarosi ifjúsági találkozóról, melyen Nagy Bálint jezsuita szerzetes és Varga László kaposvári püspök beszélt az imádságról. Ugyanitt olvasható a Schönstatt mozgalom október 7-én megtartott óbudavári ünnepéről szóló tudósításunk is.

A 9. oldalon Salvatore Perrella szervita szerzetessel, mariológussal készült interjúnkat közöljük. A tudós a Mária-jelenésekről szólva leszögezi: Isten Anyjának üzenete lényegében mindig ugyanaz: „Térjetek meg! Higgyetek az evangéliumban!”

Ezen az oldalon adunk hírt a Lengyelország határain, közel egymillió hívő részvételével megtartott rózsafüzér-imaláncról is.

A 11. oldalon Villanófényben című rovatunkban a jelenleg Piliscsabán lakó nyolcvanhárom éves Bindes Ferenc atya vall életéről, hitéről. A Budapesti Szent Ferenc Kórház nyolcvan éve jött létre – a betegápoló ferences nővérek Beer Miklós váci püspökkel együtt adtak hálát az évforduló alkalmából.

Mozaik rovatunkban Szinetár Dóra énekes megindító közleményét olvashatják Down-szindrómás kisbabájáról. Hírt adunk arról is, hogy Rómában Szőnyi Zsuzsára és a Triznya-kocsmára emlékeztek a magyar nagykövetség és a Római Magyar Akadémia szervezésében.

Kulturális mellékletünkben, a Mértékadóban Bodnár Dániel vezeti végig az olvasót a száz éve született Fábri Zoltán rendező életművén, felelevenítve az ismertebb alkotásokat, köztük a Körhinta, a Hannibál tanár úr, a Sarkadi Imre elbeszéléséből készült Dúvad, a Húsz óra, a Pál utcai fiúk vagy Az ötödik pecsét felejthetetlen képsorait.

Petrőczi Éva az emlékévhez kapcsolódva bemutatja Arany János istenes verseit. Mészáros Ákos pedig az Uránia Nemzeti Filmszínház 2017–18-as kínálatából válogat, ismertetve a klasszikus képzőművész-életműveket bemutató sorozat darabjait, a filmre vitt állóképeket. Az Uránia műsorán láthatjuk majd a Cézanne – Egy élet portréi című alkotást, illetve a Hokuszai – A nagy hullámon túl című filmet is a 18–19. század fordulóján alkotó japán mesterről. Hírt adunk az Allee bevásárlóközpont képzőművészeti programjairól, a DVD-ajánlóban kritikát olvashatnak A kör című filmről, a magánszféra és a nyilvánosság kettősségének témájáról. Lőrincz Sándor beszámol egy kaposvári zenés-verses összeállításról, amely protestáns szerzők műveiből készült, Schmidt Egon pedig a Természetrajz rovatban a zámolyi víztározó madárvilágát ismerteti meg az olvasókkal.

Olvassa, ajánlja, terjessze Magyarország katolikus hetilapját! Az Új Ember elérhető és megvásárolható a templomokban, az újságárusoknál és a Digitalstandon.

Forrás és fotó: Új Ember

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria