Megjelent az Új Ember október 22-i száma

Kultúra – 2017. október 20., péntek | 12:15

Az Új Ember ez évi negyvenharmadik számát ajánljuk olvasóink figyelmébe.

 A címlapon kezdődik tudósításunk a fatimai jelenések 100. évfordulója alkalmából a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia által megrendezett országos zarándoklatról, amely a Fatimai Szűzanya tiszteletére épült soroksári templomhoz vezetett október 13-án. Az egybegyűlt mintegy hatezer hívő előtt Erdő Péter bíboros, prímás felajánlotta országunkat és népünket a Fatimai Szűzanyának. A jubileum alkalmával konferenciát is rendeztek, amelyen teológusok tartottak előadásokat Szűz Máriáról.

Nemzeti ünnepünk közeledtével Jeszenszky Géza volt külügyminiszter az 1956-os forradalom és szabadságharc történelmi jelentőségéről ír jegyzetében.

A keresztényüldözésről rendezett nemzetközi konferenciát az Emberi Erőforrások Minisztériuma a múlt héten. Tudósítást közlünk a nagyszabású eszmecseréről, amelyen Veres András, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke és Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke mellett közel-keleti egyházi vezetők is felszólaltak.

Lapunk 2. oldalán Ferenc pápa gondolatai mellett arról is olvashatunk, hogy a Szentatyát már több mint negyvenmillióan követik a Twitteren.

Tanítás és lélek rovatunkban a 4. oldalon Török Csaba biblikus jegyzetét olvashatják A pénz, vagy az Isten? címmel. Ugyanitt Boldog Mórról is megemlékezünk.

Az 5. oldalon Nézőpont rovatunkban keresztény cégvezetők mondják el tapasztalataikat a 21. századi vállalkozásokról. Összefoglalónk a Management by Jesus-szemináriumok idei konferenciáján készült. Ezen az oldalon olvashatnak a sajtóapostolok Pécsett megrendezett országos találkozójáról is, amelyet a Magyar Katolikus Újságírók Szövetsége szervezésében, a Magyar Kurír és az Új Ember közreműködésével rendeztek meg.

Egyházi híreink közt az alapításának kilencvenedik évfordulóját ünneplő Ferences Szegénygondozó Nővérek rendjéről, a Pápai Magyar Intézet új akadémiai évének megnyitójáról, valamint a bécsi Pázmáneumban megtartott Szent László-emlékülésről is olvashatnak.

A 8. oldalon riportot közlünk a Budatétényben megrendezett világmisszió ünnepéről, és itt kapott helyet Benvin Sebastian verbita szerzetes, a Pápai Missziós Művek igazgatójának jegyzete is, amelynek témája az Egyház missziós küldetése.

Párbeszéd rovatunkban, a 9. oldalon a vallásosság megélésének különféle módjairól beszélgettünk Orosz István kegyhelyigazgatóval a Máriapócs mindenkié című interjúnkban.

A 11. oldalon hírt adunk a Fraknói Vilmos-díjak átadásáról. Idén az elismerést Barsi Balázs ferences szerzetes és Dolhai Lajos, az Egri Hittudományi Főiskola rektora kapták. Ugyanitt interjút közlünk a nemrég vatikáni díjat nyert Baritz Sarolta Laura domonkos szerzetesnővel, aki a fenntartható gazdaság feltételeit ismerteti.

Mozaik oldalunkon többek közt emlékező sorokat olvashatnak a Szent Egyed közösség római csoportjának tagjáról, az október 9-én elhunyt Valentinról, aki sokáig hajléktalanként élt, és nagy szeretetnek örvendett a közösség tagjai körében.

Kulturális mellékletünkben, a Mértékadóban Hermann Zsolt szobrászművészt kérdeztük a közelmúltban elkészült Mindszenty-szobráról. Alkotását a józsefvárosi Tolnai Lajos utca és a József utca sarkán állítják fel, még októberben. Petrőczi Éva Feltámadások könyve címmel ismerteti Gerlóczy Márton regényét, a Mikecs Anna Altató című művet. Petrőczi Éva másik írása a nagyváradi zsinagógáról szól, s a szerző egy verset is közöl, amelyet az imaház ihletett. A Nézőpont rovatban Paksa Balázs arcról, álarcról és a romlás útjáról ír William Oldroyd első nagyjátékfilmjét, a Lady Macbeth című alkotást elemezve. Másik filmkritikája pedig az amerikai élet valóságát feltáró A tuti balhé és a Gyilkos nyomon című frissen bemutatott mozit ismerteti. A szerző véleménye szerint a vígjáték és a thriller műfajában megjelenő képsorok leleplező erővel mutatják be a tengerentúli hétköznapokat. A Mértékadó természetrajzi rovatában Schmidt Egon az októberi madárvonulásoknak járt utána. 

Olvassa, ajánlja, terjessze Magyarország katolikus hetilapját! Az Új Ember elérhető és megvásárolható a templomokban, az újságárusoknál és a Digitalstandon.

Forrás és fotó: Új Ember

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria