Megjelent az Új Ember szeptember 24-i száma

Kultúra – 2017. szeptember 22., péntek | 11:47

Az Új Ember ez évi harminckilencedik számát ajánljuk olvasóink figyelmébe.

Az Új Ember szeptember 24-i számának címlapján a máriaremetei Mindszenty-zarándoklatról olvashatunk. A Máriaremetére érkező zarándokokkal együtt ünnepelt Erdő Péter bíboros, prímás is. A főpásztor megáldotta Rieger Tibor Magyar Örökség és Pro Cultura Christiana díjas szobrászművész Mindszenty Józsefet ábrázoló, életnagyságú alkotását.

A Szentatya szeptember 13-án ötnapos kolumbiai útjára tekintett vissza a délelőtti általános kihallgatáson. Ennek az útnak az volt a célja, hogy elvigye Krisztus és az Egyház áldását arra az élet- és békevágyra, amely e nemzet szívéből fakad. A Szentatya beszédét a 2. oldalon olvashatják.

A Keresztény Értelmiségiek Szövetségének XI. kongresszusát szeptember 16-án a Parlament felsőházi termében tartották. A tanácskozáson felszólalt Erdő Péter bíboros és Orbán Viktor miniszterelnök is. Összefoglalónkat a lap 3. oldalán olvashatják. Lélek és élet rovatunkban Jézus szőlőmunkásokról szóló példabeszédét Dejcsics Konrád bencés szerzetes magyarázza. A budapesti eucharisztikus kongresszusra készülve Fehérváry Jákó bencés szerzetes a liturgikus jövőképekről elmélkedik.

Híreink között olvashatnak arról, hogy Veres András püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke mutatta be a győri egyetemi lelkészség tanévnyitó szentmiséjét. Az Egri Hittudományi Főiskola és Érseki Papnevelő Intézet növendékei számára is megkezdődött az új tanév. A Szent László-év alkalmából a Katolikus Pedagógiai Intézet pályázatsorozatot hirdetett, amelyen a katolikus óvodák és iskolák növendékei vettek részt. Most három pályázat díjnyertes alkotásait – rajzokat, fotókat, tárgyakat – bocsátják jótékonysági árverésre. Beszámolunk a Vác-Alsóváros határában, a Duna-part közelében álló Hétkápolna-kegytemplom búcsújáról, valamint a Székesfehérvári Egyházmegye elsőáldozóinak bodajki zarándoklatáról is.

Külföldi hírünk, hogy az orosz fellebbviteli bíróság szerint vissza kell szolgáltatni a Szovjetunió idején elkobzott moszkvai katolikus ingatlanokat. A csallóközi Bácsfa-Szentantalon ünnepelt kétnapos búcsúról szóló beszámolónkat ugyanezen az oldalon olvashatják.

Ő Isten ajándéka, mondja a Záhonyi házaspár, Kata és Lajos gyermekükről, Simonról. Kisfiuk születése előtt sok éven át vártak a gyermekáldásra, keresték a probléma okát. Majd megismerték a NaPro Technológia természetes meddőségkezelő módszert, és a kezelések után megtörtént a „csoda”. Simon most kétéves, érdeklődve fogad minket az ajtóban, amikor megérkezünk az Újpesten élő családhoz. Rövid ismerkedés és némi megilletődés után már mutatja is a játékait, kommentálja az eseményeket. Később az édesapa nővére, Bogi a játszótérre viszi a kicsit, hogy a házaspár elmondhassa nekünk fájdalmakkal és bizakodással teli történetét. A NaPro Technológia a gyermekre vágyó meddő párok számára nyújt természetes segítséget. Kata és Lajos is ezt az – Egyház által javasolt – eljárást választották, annak ellenére, hogy a próbálkozás nehéz évei alatt általában a mesterséges megtermékenyítés módszereit ajánlották nekik. A család történetével a 8. oldalon ismerkedhetnek meg.

Szent Mihály a gonosz elleni küzdelem jelképe. Szeptember 29-én ünnepeljük a főangyalok, Szent Mihály, Gábriel és Rafael ünnepét. Kovács Zoltán atyával, az angyalföldi Szent Mihály-templom plébánosával a mennyből a sátánt a mélybe taszító főangyalról beszélgettünk.

A 11. oldalon a 2020-as budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus székházának megáldásáról, valamint a Szociális Testvérek nyári visszaemlékezéséről olvashatnak. Mozaik összeállításunkban Pio atya 1913. július 15-én kelt levelét adjuk közre, melyben egy Annita nevű lánynak ad tanácsokat arról, hogyan viselkedjünk az őrangyallal, miként fogadjuk a belső hangokat, és hogyan imádkozzunk.

Kulturális mellékletünkben, a Mértékadóban három kiállításról is olvashatnak ezúttal: a 150 éve született Vaszary János életművéből készült emlékkiálításról, a Stein János festőművész hagyatékából rendezett tárlatról, illetve Sebastião Salgado Genezis című kiállításáról. Bodnár Dániel Fellini legendás, Az édes élet című filmjét idézi fel a 8–9. oldalon található írásában.   

Olvassa, ajánlja, terjessze Magyarország katolikus hetilapját! Az Új Ember elérhető és megvásárolható a templomokban, az újságárusoknál és a Digitalstandon.

Forrás és fotó: Új Ember

Baranyai Béla/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria