Megjelent a jövő évi püspöki szinódus előkészítő dokumentuma

Kitekintő – 2014. december 9., kedd | 18:29

A Püspöki Szinódus Főtitkársága december 9-én közzétette a 2015-ös családszinódus előkészítő dokumentumát, az ún. Lineamentát. 2015. október 4. és 25. között gyűlnek össze ismét a Vatikánban a szinódusi atyák, hogy megvitassák a család hivatását és küldetését az egyházban és a mai világban.


A témát vázoló gondolatébresztő dokumentum összegyűjti azokat a kérdéseket, amelyeket az egyes helyi egyházaknak ki kell dolgozniuk, és 2015. április 15-ig vissza kell juttatniuk a szinódusi főtitkárságra, hogy ezek alapján elkészítsék az úgynevezett Instrumentum Laborist, a jövő évi szinódus munkadokumentumát.

Az előkészítő kérdések tükrözik a nemrég megtartott családszinódus záródokumentumában (Relatio Synodi) szereplő témaköröket, melyek lényege az, hogyan képes az egyház a lehető legjobban érvényre juttatni a család evangéliumát.

Megvizsgálják a társadalmi és kulturális kihívásokat; a széles körben terjedő szekularizáció, illetve a hagyományos, férfi-nő közötti felbonthatatlan házasságra épülő családmodell elleni támadások hatását. A dokumentum felhívja a helyi egyházak figyelmét a papok megfelelő képzésére, továbbá a családpasztoráció kihívásaira a nem keresztény életmódot folytató, vagy nem megkeresztelt emberek irányában.

Hogyan lehet érvényre juttatni a házasság és a család értékeit? Melyek azok a bűnök, amelyeket el kell kerülni? Miként készítsék föl a jegyespárokat a felelős szentségi házasságra? Hogyan láttassák meg velük a házasság felbonthatatlanságának szépségét? Vagyis Isten üdvözítő tervében milyen szerep jut a családnak? A szinódusi előkészítő dokumentum arra törekszik, hogy az egyházi tanítást jobban megismertetve segítsen közelebb vinni egymáshoz a megvallott hitet és a gyakorlati életet. A sérült családokat irgalmasan és türelemmel kell segíteni anélkül, hogy kisebbítenénk az evangéliumi eszményt. A kérdés az, hogy ezt milyen lelkipásztori eszközökkel lehet megvalósítani.

Az őszi rendkívüli szinódus tapasztalatából kiindulva az egyes helyi egyházaktól azt kérik, hogy megújult elkötelezettséggel hirdessék a család evangéliumát. Fölmerül a kérdés, hogy miként lehetne bevonni magukat a családokat a papképzésbe. Mint ahogy az is, hogyan működhet együtt az egyház a szociálpolitikai intézményekkel a család érdekében, akár nemzetközi szinten is.

A házasságra való felkészítés, az ifjú házasok figyelemmel kísérése mellett az előkészítő dokumentum kitér a polgári házasságban élők vagy pusztán együtt élők lelkipásztori ellátására is. Ezekben a helyzetekben a kulturális vagy gazdasági tényezők miatt a fiatalok nehezen mondják ki a holtomiglan-holtodiglant. Hogyan segíthetünk nekik? Itt is a figyelemmel kísérés a legfontosabb; hogy ezek az emberek növekedhessenek a keresztény életben. A sérült családok gondozása mellett egyszerűsíteni kell a házasság semmisségének eljárását is.

Az elváltak és újraházasodottak szentségi pasztorálása is azok közé a témák közé tartozik, amelyek elmélyítésre várnak. El kell gondolkodni a homoszexuális irányultságú személyek lelkipásztori gondozásáról is.

A jövő évi szinódus előkészítő dokumentuma végül az élet és a hit átadásának témájával foglalkozik: párbeszéd a biomedicina tudományával, az örökbefogadás elősegítése, a megváltozott népességi mutatók következményeinek széles körű tudatosítása; valamint a szülők segítése gyermekeik keresztény identitásának kialakításában, annak társadalmi, politikai vetületeivel együtt.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria