Megjelent a Pannonhalmi Főapátsági Könyvtár ősnyomtatvány-adatbázisa és nyomtatott katalógusa

Kultúra – 2017. október 15., vasárnap | 13:03

A „Tradíció és innováció – Muzeális gyűjteményeink helyzete, állapota, feldolgozottsága, digitalizálása” című konferenciához kapcsolódóan mutatták be október 2-án a Pannonhalmi Főapátsági Könyvtár új kiadványait a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárban.

A muzeális gyűjteménnyel bíró könyvtárak egyik legértékesebb állományrésze az ősnyomtatványtár. A tudomány azokat a könyveket tekinti ősnyomtatványnak, melyek a Johannes Gutenberg nevéhez köthető könyvnyomtatás feltalálása (1450-es évek) és 1500. december 31. között készültek.

A legkorábbi nyomtatványok számítógépes katalogizálása, adatbázisban való feltárása és nyomtatott katalógusban való közzététele a 21. században olyan olvasói-kutatói kívánalom, mely széleskörű műveltséget, a klasszikus és a modern nyelvek ismeretét és alapos régikönyves tudást igényel. E munkát a Pannonhalmi Főapátsági Könyvtár számára 2014 októberétől végezte W. Salgó Ágnes, az Országos Széchényi Könyvtár Régi Nyomtatványok Tárának nyugállományú vezetője; a könyvkötések leírását pedig Rozsondai Marianne és Rozsondai Béla, a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtár és Információs Központ Kézirattárának korábbi vezetője és munkatársa készítette. Az adatbázis lektora W. Salgó Ágnes, Samodai Éva és Keveházi Katalin, a Szegedi Tudományegyetem Klebelsberg Könyvtárának főigazgatója volt.

A Pannonhalmi Főapátsági Könyvtár online katalógusa már több mint százezer tételt tartalmaz, köztük 202 kötetben 232 ősnyomtatványt. A katalógusban részletes és szakszerű leírást kaptak a kötetek egyedi jellemzői, sőt kötésleírásokkal, bejegyzésekkel, korábbi tulajdonosokra vonatkozó információkkal, szakirodalmi hivatkozásokkal is találkozhatnak az érdeklődők.

A nyomtatott katalógus 2017. augusztus végén jelent meg a Nemzeti Kulturális Alap pályázati támogatásával, a Pannonhalmi Főapátság Bencés Kiadó gondozásában, a Catalogi Bibliothecae Sancti Martini de Sacro Monte Pannoniae sorozat második köteteként. 

A kiadvány bemutatóját október 2-án tartották a Tradíció és innováció – Muzeális gyűjteményeink  helyzete, állapota, feldolgozottsága, digitalizálása című konferenciához kapcsolódóan a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárban. A kötetet Monok István mutatta be.

A katalógus megrendelhető a www.benedictinus.hu webshopból, illetve a következő üzletekben vásárolható meg:

Benedictinus Apátsági Termékek Boltja
9090 Pannonhalma, Vár 1.
Tel.: +36 96 570 223

Benedictinus Apátsági Termékek Boltja
1053 Budapest, Károlyi utca 19.
Tel:. +36 1 266 7009 +36 30 682 48 92


Forrás és fotó: Pannonhalmi Főapátsági Könyvtár

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria