Megjelent a Vigilia áprilisi száma

Kultúra – 2019. április 7., vasárnap | 16:30

A Vigilia ez évi negyedik számát ajánljuk olvasóink figyelmébe.

„Mára nyilvánvalóvá lett, hogy a zsinat nem maradt egyszeri esemény, hanem egy folyamatot indított el. Felgyorsult időnkben már nem elégséges az egyszeri kiigazítás: két-három évtizedenként új nemzedékek jelennek meg, új elvárásokat támasztva az egyházzal szemben is. Hozzájuk fordul ma az egyház, amikor e zsinati folyamatban gondos megkülönböztetéssel állandóan mérlegeli: mi az, ami a változtatás, korszerűsítés jogos igénye, és mi az, ami a hit valamely lényegi tartalmát meghamisító kívánság, ezért elfogadhatatlan. Az egyházban a feltámadott Krisztus cselekszik Szentlelke által: az isteni Vőlegény folytonosan megtisztítja és megfiatalítja szeretett Jegyesét. A szüntelenül megújuló egyház ma különös erővel hívja és várja a fiatalokat, a jövő nemzedékeket, hogy váljanak ők is tevékeny részeseivé az Istentől kapott örök fiatalság életének” – írja Mindig fiatal című vezércikkében Lukács László főszerkesztő.

A fiatalok és az egyház című tematikus összeállításban Gájer László: A fiataloknak meghirdetett üzenet ereje, Rosta Gergely – Gábor Miklós: Fiatalok és egyházkép, illetve Mohay Réka: Webmisszió, avagy az újmédia evangelizációs szerepe a fiatalok körében című tanulmányát olvashatjuk. A témához kapcsolódik A Vigilia beszélgetése rovatban közölt interjú Pákozdi István budapesti egyetemi lelkésszel, a Napjaink rovatban Gerard O’Connell: Az ifjúsági szinódus fejleményei című írása, valamint Antal Zsolt és Radnai Kinga: Az Ifjúsági Világtalálkozón jártunk című beszámolója a panamai világtalálkozóról. Az Egyház a világban rovatban lelkiségi mozgalmak, közösségek (Antióchia ifjúsági közösség, Chemin Neuf Közösség, Emmánuel Közösség, Magyar Schönstatt Mozgalom, Regnum Marianum, Szentjánosbogár Közösség) mutatják be ifjúsági missziójukat.

A Napjaink rovatban szerepel még Robert Barron: Stephen Hawking: nagy tudós, csapnivaló teológus, a Mai meditációkban pedig Tringer László: Az identitás című írása. Húsvétra készülve olvashatjuk Patsch Ferenc: A feltámadás bizonyítékai. Klasszikus apologetikai érvelés a történelem, a Szentírás és a józan ész alapján című tanulmányát.

A lap szépirodalmi részében Gergely Ágnes, Dobai Lili és Keresztesi József versei, továbbá Méhes Károly: Szünidőben című novellája található. A Dokumentum rovat Ámosz Oz: Beszéd a Sion-hegy Díj átadásán című szövegét közli, Görföl Tibor főszerkesztő-helyettes fordításában és bevezetőjével.

A Szemle rovatban Ferencz Győző: Ma reggel eltűnt a világ, Kemény István: Nílus, Keszthelyi Rezső: Magányt ragyogni. Vers és próza, Székely János: „Én vagyok az út”. Lelkigyakorlatos elmélkedések és Dolhai Lajos: Az Eucharisztia teológiája című könyvéről találunk recenziókat.

Vigilia Szerkesztőség / Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria