Megjelent a Vigilia januári száma

Kultúra – 2017. január 8., vasárnap | 16:02

A Vigilia ez évi első számát ajánljuk olvasóink figyelmébe.

„Minden év januárjában világszerte, így nálunk is megrendezik az ökumenikus imahetet, amelyen különböző egyházak és egyházi közösségek közösen imádkoznak a keresztények egységéért. Az idei imahétnek különleges jelentőséget ad a reformáció 500 éves jubileuma. (…) Tudatában vagyunk annak, hogy továbbra is vannak köztünk megoldatlan kérdések, amelyek elválasztanak bennünket. Ez azonban nem téríthet le az ökumenikus útról. (…) A különbségek nem homályosíthatják el a meglévő közösséget. Közösen valljuk: létezik olyan sokféleség, amely nem lerontja, hanem gazdagítja az egységet, amelyre mindnyájan törekszünk. Ez azonban csak akkor valósul meg, ha Krisztus vezeti és a Lélek élteti a hívők közösségét” – írja Az egység útján című vezércikkében Lukács László főszerkesztő.

A tanulmányok között Nagy Eszter A Jézus-ima a középkori Európában és Makai Péter Megtestesülés és szimbólum. Bevezetés a noumenológiába című írásait olvashatjuk, illetve Mezei Balázs áttekintő elemzését Vető Miklós, a Franciaországban élő magyar filozófus munkásságáról Rendszer és Szabadság címmel. A Mai meditációk rovat részletet közöl Martin Buber Istenfogyatkozás (Gottesfinsternis) című könyvéből, amely a közeljövőben jelenik meg magyarul a Typotex Kiadó gondozásában.

A Vigilia beszélgetése rovatban A Káinok nem győzhetnek címmel Gergely Ágnessel készült interjút találunk, és az ő verse szerepel a folyóirat szépirodalmi részének élén is. Olvashatjuk még Fecske Csaba, Dobai Lili, Falcsik Mari, Keresztesi József, Áfra János és Villányi László verseit, Ferdinandy György prózáját, Bozók Ferenc esszéjét Szabó Magda verseiről, továbbá Vörös István Hogyan olvassunk Kertész Imrét? című írását is.

A Kritika rovatban Harkai Vass Éva elemzi Villányi László Egyszer csak című verseskötetét, Lukács László pedig Gustvavo Gutiérrez – Gerhard Ludwig Müller: A szegények oldalán. A felszabadítási teológia című könyvét mutatja be. A Szemle rovatban egyebek mellett Lackfi János: Egy a ráadás, Sebők Melinda: In memoriam György Oszkár, Peter Seewald: XVI. Benedek. Utolsó beszélgetések, valamint Nemeshegyi Péter: „Tárt karokkal várnak ránk…” és Szabó Ferenc: „Örömben éltem, köszönöm!” című könyveiről olvashatunk ismertetéseket.

Vigilia Szerkesztőség / Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria