Megjelent a Vigilia májusi száma

Kultúra – 2020. május 3., vasárnap | 16:00

A Vigilia ez évi ötödik számát ajánljuk olvasóink figyelmébe.

„Olyan csodákba vitt bennünket a soha ki nem simítható szellemi nyugtalanság, a birtoklás ki nem elégíthető dinamikája, emberi létünk szenvedélyes megújulásának folyamatos vágya, hogy a gépészek évezrednyi generációi után az elmúlt száz évben a villamosmérnökök, majd pedig a »harmadikgenerációs« számítógépes, infokommunikációs mérnöki szellem, a biomechanika, a gén- és nanotechnológia teljesítményei kápráztatnak el bennünket” – írja a Kiterjesztéseink című vezércikkben Lázár Kovács Ákos, majd mindennek következményeire kérdez rá, és idézi Nagy Lászlót, akitől a róla készült portréfilm végén megkérdezték, hogy „ha a nézők ötszáz év múlva filmbeli magával ülnének szemben, akkor itt és most mit üzenne nekik? »Ha lesz emberi arcuk egyáltalán, akkor csókolom őket. Ha lesz emberi szellemük, tudatom velük, üzenem nekik, hogy csak ennyit tudtam tenni értük.«”

„A lelket ki ne oltsátok!” című tematikus összeállításban Görföl Tibor: Az újabb pneumatológia hangsúlyai, Kunszabó Zoltán: A Szentlélek karizmái ma. Szent Pál leveleitől a karizmatikus megújulásig és Kiss Imre: Hogyan lehet élő és vonzó egy plébánia? Gondolatok két könyv nyomán című tanulmányai szerepelnek. A témához kapcsolódik Nacsinák Gergely András: A nyilvánvaló titok: a Szentlélek misztériuma az ortodox teológiában című elmélkedése a Mai meditációk, Kisnémet Fülöp: A terjedő globális kereszténység nyomában. Széljegyzet a pünkösdi és karizmatikus mozgalom mibenlétéről az Egyház a világban, valamint Szabó Lajos: A megújulás az evangélikus egyházban. Teológiai és gyakorlati kérdések és Nyéky Kálmán: Megújulási tendenciák korunk egyházában című írása a Napjaink rovatban.

A Vigilia beszélgetése rovatba Görföl Tibor készített interjút a Rómában szolgáló Patsch Ferenc jezsuita szerzetessel a jelenlegi járványhelyzetről és annak lehetséges következményeiről. Az Egyház a világban rovat Józef Niewiadomski: Az Eucharisztia a társas távolságtartás idején című írását közli, illetve egy magyar lelkipásztor és Puskás Attila hozzászólását a teológus cikkéhez. A Múltunk és jelenünk rovatban Falus Orsolya: Szentlélek-ispotályok Magyarországon. Járvány idején, pünkösdre készülve című írását olvashatjuk.

A folyóirat szépirodalmi részében Kovács Péter művészettörténész Emberré lett című esszéje, Czigány György, Dobai Lili és Falcsik Mari versei, valamint Zoltán Gábor: Szép versek 1944 – a Balatonnál című tanulmánya kapott helyet.

A Szemle rovatban a Hogy a lámpatartóra tegyék. Fekete Károly, Kocsis Fülöp, Palánki Ferenc húsvét üzenetéről, Andrew Louth: A keresztény misztikus hagyomány gyökerei. Platóntól Dionüsziosz Areopagitészig, Dobai Lili: Pentimenti és Mészöly Miklós: Sötét jelek című könyvéről találunk recenziókat.

A Vigilia honlapján részleteket lehet olvasni a legújabb szám néhány írásából.

Vigilia Szerkesztőség / Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria