Megjelent a Vigilia májusi száma

Kultúra – 2019. május 5., vasárnap | 18:33

A Vigilia ez évi ötödik számát ajánljuk olvasóink figyelmébe.

„Valaha az emlékezés Krisztusra az egyházon keresztül átjárta az egész európai kultúrát: a liturgiában, szertartásokban és szokásokban, de épületekben, tárgyakban, elsősorban a feszületekben is ébren tartotta Jézus emlékezetét. Napjainkban mindennek megszólító ereje meggyengült, ez a mindent átfogó emlékezés elhalványult, a múlt feledésbe merült. Ebben a helyzetben még inkább megnő a keresztények felelőssége, hogy jelenvalóvá és hatékonnyá tegyék az emberré testesült Istenfia emlékezetét. Hiszen ez nemcsak az emberiség múltjának egy eseménye a sok közül, hanem a történelem tengelye. Benne sűrűsödik össze az emberiség sorsa, az ő örök jelenében folytatódik az üdvösségnek a végső beteljesedés felé tartó története. Feledékeny és rövidlátó korunkban az egyház őrzi és megjeleníti ennek eleven emlékét – nemcsak valamiféle műemlékként, hanem az élő hit közösségeiben” – írja Élő és éltető emlékezés című vezércikkében Lukács László főszerkesztő.

A vallás alakváltozásai és torzulásai című tematikus összeállításban Görföl Tibor: A vallás alakváltozásai korunkban, Máté-Tóth András: Vallások árnyékokkal és Szemelyácz János: Mesterséges mennyországok című tanulmányát olvashatjuk. A témához kapcsolódik Szilárdi Réka: Az újpogány vallások természetéről című írása az Egyház a világban rovatban.

A lap szépirodalmi részében Zbigniew Herbert, Czigány György, Lázár Bence András, Halmai Tamás, Markó Béla, Fecske Csaba és Villányi László versei, Tóth Krisztina: Fényképek című regényrészlete és Branczeiz Anna: „Irtóztató szégyen volt egy lánynak…” Szégyennarratívák Székely Magda Éden című kötetében című tanulmánya található, A Vigilia beszélgetése rovatban pedig interjú Kun Árpád íróval.

A Mai meditációkban Gáspár Csaba László: Tudás/Bölcsesség című esszéje olvasható, a Szép/Írásban Kovalovszky Márta elemzése Gémes Péter: Vízvonal című művéről, továbbá Sárközy Péter Prokopp Máriát köszöntő írása.

A Kritika rovatban Puskás Attila elemzi Görföl Tibor: A kritika hangja és a valóság szeretete. A kereszténység korunk európai kultúrájában című könyvét, a Szemle rovatban pedig Willi Lambert: A valóság szeretete. A Szent Ignác-i lelkiség alapszavai, Frenyó Zoltán: Szent Ágoston és az augusztinizmus, Bagyinszki Ágoston OFM – Mészáros Lukács (szerk.): Apóriák. Természettudomány és teológia párbeszédben, Jakab Gábor: 80 évemből kereken 50 Kerekdombon, Szendrey Júlia összes verse, Izsó Zita: Éjszakai földet érés és Szabó T. Anna: Határ című könyvéről találunk recenziókat.

Vigilia Szerkesztőség / Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria