Megjelent Zimányi Ágnes Pauler Ákos filozófiájáról írt könyve

Kultúra – 2019. január 17., csütörtök | 13:04

A Magyar Kurír Új Ember Kiadványok sorozatában jelent meg Zimányi Ágnes „Az Abszolútum jelentősége és ismeretének eredete Pauler Ákos bölcseletében” című kötete. A könyvhöz Vincze Krisztián, a PPKE Hittudományi Karának tanszékvezetője írt ajánlást.

Pauler Ákos rendszeralkotó filozófus gondolkodásának egyik sarokköve az az elv, amely szerint a relatívum feltételezi az Abszolútumot. Ami magyarázatra szorul, ami nem oka önmagának, ami esetleges, ami önmagában érthetetlen, az valamilyen feltétlen alapot követel.

Ez az elv és az ebből fakadó gondolkodásmód olyan filozófusok közé emelik Paulert, akik Istenben látják a világ alapját és az emberi igazságkeresés beteljesedését. Az objektív idealizmust képviselő filozófusok művei általában nem a legkönnyebb olvasmányok. Zimányi Ágnes könyve éppen abban segít, hogy a pauleri rendszert – az istenkérdés fókuszán keresztül – könnyedén átlássuk és megértsük. Mindeközben bepillantást nyerünk Pauler korának szellemi légkörébe, ráláthatunk a számára fontosnak tartott gondolkodókra, s a keresztény bölcselet egy-egy lényegi jegye is megvilágosodik előttünk.

E könyv nem csak filozófust láttat velünk, aki metafizika- és isteneszme-ellenessége után a helyes gondolkodás tanulmányozásán keresztül lett teista. Benne felszínre kerül egy olyan ember is, aki hosszabb időszakra elhanyagolta a templomba járást is, érett emberként azonban Isten létét tartotta a legbizonyosabbnak. Bölcselete arra is rávilágít: „hit nélkül képtelenség cselekedni”, „élni annyi, mint hinni”. E könyv továbbá hozzájárul a Pauler-szakirodalom bővüléséhez; olyan szempont – Pauler filozófiájának teizmusközpontú megragadása és összegzése – alapján, amely eddig háttérben, illetve csak járulékos módon jelent meg.

Az Abszolútum jelentősége és ismeretének eredete Pauler Ákos bölcseletében című kötet megvásárolható az Új Ember könyvesboltban (Budapest, V. kerület, Ferenciek tere 7–8. Nyitvatartás: hétfő, kedd, csütörtök, péntek: 9–17 óráig; szerdán 10–18 óráig) vagy megrendelhető online könyváruházunkban.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria