Megnyílt az adventi udvar a székesfehérvári püspökségen

Hazai – 2015. november 30., hétfő | 11:00

November 28-án tizedik alkalommal nyitotta meg kapuit az adventi udvar a székesfehérvári püspökségen. Az adventi hétvégéken és a karácsony előtti héten csendes, békés, imádságos légkörben várja a látogatókat, a Messiás születésének ünnepére való lelki felkészülést szolgálva.


KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A feldíszített udvaron a fehérvári gyermekjóléti intézmények, valamint a Katolikus Karitász is értékesít termékeket, a bevételből jótékonysági célt támogatnak. Lelki ajándékok, így például adventi imafüzetek, idézetes kártyák várják az udvaron kialakított „lelki úton” járókat, amelynek végén a betlehemi istálló még üresen várja Máriát, Józsefet és a gyermeket.

Az első ünnepélyes gyertyagyújtáson az adventi udvar szervezője, Ugrits Tamás egyházmegyei irodaigazgató köszöntötte a betérőket, akik zsúfolásig megtöltötték a püspökség kertjét. Ezt követően léptek fel a színpadon a móri Szent Erzsébet Római Katolikus Iskola diákjai, Ambrózy Tamás iskolabiztos lelkipásztor vezetésével. Zenés, énekes műsoruk a közelgő ünnep  örömét sugározta.

Spányi Antal püspök beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy ne engedjük a sok feladat között elveszni szívünkből a szeretetet, figyeljünk egymásra és arra, hogy valóban az Isten Fiának, a gyermek Jézusnak születésére várakozzunk. „Mindenki készül valahogy karácsonyra: vannak, akik lelkileg elszegényedve, másokra nem gondolva, saját kedvtelésüket keresik az ünnepben, vannak, akik csak az ajándékozást tartják fontosnak, de vannak olyanok is, akik az adventi koszorú körül napról napra készülnek, hogy karácsony békéje, öröme, szeretete megérintse a szívüket” – mondta a főpásztor, majd hozzátette: „Azt kívánom, hogy ebben a várakozással teli időszakban a családtagok sokféle gesztussal meg tudják mutatni szeretetüket egymás iránt. Az imádságban szeretettel hordozzák a szülők gyermekeiket, a gyermekek a szüleiket.”

A főpásztor végül az egész ünneplő közösséggel együtt imádkozva meggyújtotta a püspökség adventi koszorúján az első gyertyát. Megáldotta az ajándékul kiosztott gyertyákat, hogy azok a Világ Világosságára, Isten Szent Fiára, a szeretet örömteli fényére emlékeztessék a családokat.

Forrás: Székesfehérvári Egyházmegye

Fotó: Berta Gábor

Videó: Székesfehérvári Egyházmegyei Stúdió

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria