Megnyílt az út hét román görögkatolikus vértanú püspök boldoggá avatása előtt

Kitekintő – 2019. március 19., kedd | 23:08

Hét román görögkatolikus püspök vértanúságát ismerte el Ferenc pápa, aki március 19-én, kedden jóváhagyta az erről szóló boldoggáavatási dekrétumot, amikor kihallgatáson fogadta Angelo Becciu bíborost, a Szentek Ügyeinek Kongregációja prefektusát.

A máramarosszigeti börtön, ahol a vértanú görögkatolikus püspökök mellett Márton Áron és Boldog Bogdánffy Szilárd is raboskodott

Vasile Aftenie bukaresti püspöki helytartó, Ioan Suciu balázsfalvi megbízott püspök, Tit Liviu Chinezu titkos püspök, Valeriu Traian Frentiu nagyváradi, Ioan Balan lugosi, Alexandru Rusu máramarosi és Iuliu Hossu kolozsvári püspökök a román kommunista rendszer áldozatai voltak, akiket az akkori hatalom hitük miatt bebörtönzött és megkínzott, és a megpróbáltatások következtében életüket vesztették 1950 és 1970 között.

Aftenie 1950-ben az egykori kommunista titkosszolgálat, a Securitate egyik kihallgatása idején halt meg. Frentiu, Suciu és Chinezu a máramarosszigeti börtönben hunytak el, ahol a politikai foglyokat tartották. Ott számos román és magyar értelmiségi, egyházi vezető volt bebörtönözve politikai és vallási meggyőződése miatt.

Hossut, Rusut és Balant is bezárták, ők 1955-ben elhagyhatták a hírhedt észak-erdélyi fegyházat, majd ortodox kolostorokban jelöltek ki számukra kényszerlakhelyet, amit nem hagyhattak el. Rusut egy évvel később ismét bebörtönözték, 79 évesen a szamosújvári börtönben halt meg.

Boldoggá avatásukat 1994-ben kezdeményezte a romániai görögkatolikus egyház, amely a kommunizmus idején illegalitásban működött: a kommunista hatalom betiltotta a görögkatolikus egyház működését, templomait az ortodoxok kapták meg. A vértanú püspököket a román kommunista hatalom arról igyekezett meggyőzni, hogy térjenek át ortodox vallásra, de ők kitartottak hitük mellett és nem voltak hajlandók elszakadni Rómától.

A román görögkatolikus egyház azt reméli, hogy a hét püspök boldoggáavatási szertartása Ferenc pápa jelenlétében történik Balázsfalván, az egyházfő május 31. és június 2. közötti romániai látogatása idején.

*

A pápa romániai látogatását januárban jelentette be a Vatikán. Akkor közölték, hogy az egyházfő Bukarestbe, Csíksomlyóra, Jászvásárra és Balázsfalvára is ellátogat. A részletes programot várhatóan április közepén hozzák nyilvánosságra.

Forrás: Maszol.ro, Agerpress.ro

Fotó: E-communio.ro

Magyar Kurír
(ki)

Kapcsolódó fotógaléria