Megnyílt a Szent Márton Kölcsönkönyvtár Szombathelyen

Kultúra – 2018. június 14., csütörtök | 9:00

Június 8-án újra megnyitotta kapuit a Szent Márton Kölcsönkönyvtár Szombathelyen. A régi-új intézményt Székely János megyéspüspök áldotta meg.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A vendégeket Perger Gyula, a Szily János Egyházmegyei Gyűjtemény és Látogatóközpont igazgatója köszöntötte. Felidézte, hogy az egyházmegye püspökei fontos feladatuknak tekintették az elmúlt évszázadokban könyvtárak működtetését.

Mikes János püspök főpapi könyvtárának kialakítása után döntött úgy, hogy a papoknak is kialakít egy könyvtárat, ahonnan kölcsönözni lehet szépirodalmi, történelmi, művészeti könyveket és nem tudományos kiadványokat. Így jött létre a kölcsönkönyvtár, amely 1930 novemberében, Szent Márton ünnepének hetében nyitotta meg kapuit.

Mikes püspök elvárta papjaitól, hogy rendszeresen olvassanak. Erről a koronagyűléseken be is kellett számolniuk. Tudta, hogy a hívek lelkigondozását elsősorban egy jól képzett klérus tudja eredményesen és hosszú távon ellátni. Kezdetben mintegy 1500 könyv várta a papokat. Az 1949–50-es államosítás a könyvtárat sem kerülte el, gyűjteményét a palotába menekítették.

A rendszerváltással nyílt meg a lehetőség, hogy a kölcsönkönyvtár ismét megkezdje működését. Konkoly István megyéspüspök 1996 novemberében indította újra a könyvtárat. Az elmúlt húsz évben a könyvtár több helyre költözött, állománya folyamatosan bővült. Június 8-tól új helyen, új lehetőségekkel indult újra, a Szily János utca 5. szám alatt.

A megnyitón Székely János megyéspüspök köszöntőjében kiemelte, az ember szellemi életének, de Isten és ember kapcsolatának is fontos eleme az írás és az olvasás. Sokan gondolkodtak arról, vajon Isten miért várt annyit a kinyilatkoztatással? Hiszen sok tízezer éve élt már ember a Földön. Sokan azt gondolják, hogy ki kellett várnia azt, amíg az ember alkalmas arra, hogy meghallja az Igét. Ehhez viszont fontos volt, hogy megszülessen az írás-olvasás. A betűírás megjelenése után könnyűvé vált az előző nemzedékek tapasztalatainak átadása. Ez volt az a pillanat, amikor Isten úgy látta jónak, hogy megszólaljon: az ember alkalmas lett arra, hogy az Igét megértse és továbbadja. Nagy szentjeink, például Szent Ágoston, Szent Ferenc, Szent Ignác, Edit Stein életében is sokszor megjelenik a könyv.

Olvasni annyit jelent, mint az előző nemzedékek bölcseit hallgatni. Az olvasás találkozás, ahol az előző nemzedékek szentjei, bölcsei tanítanak minket. A könyv más dolgot tud, mint a digitális információhordozó. Nyugalom, békesség van benne, kézbe vehető, írni is lehet a lapjaira, könnyen vissza lehet keresni dolgokat. A könyv mögött van egy arc: azé, aki írta – zárta beszédét Székely János, majd megáldotta a könyvtárat.

A Szent Márton Kölcsönkönyvtár minden héten két napon van nyitva: kedden és szerdán 10-től 12, illetve 13-tól 18 óráig.

Forrás és fotó: Szombathelyi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria