Megnyitották a tanévet a Hajdúdorogi Főegyházmegyében

Hazai – 2015. szeptember 2., szerda | 12:59

Az idén 25 éves hajdúdorogi Szent Bazil Görögkatolikus Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium augusztus 31-i ünnepségével a Hajdúdorogi Főegyházmegye valamennyi oktatási intézményében megnyitották az új tanévet – tájékoztat a Hajdúdorogi Metropólia.


KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A diákok ebben az évben egy felújított, korszerűsített épületegyüttesben kezdhették meg tanulmányaikat, hiszen a renovációs munkálatokhoz az Új Széchenyi Terv Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) keretében 176,97 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert az iskola. Ebből épületenergetikai fejlesztést hajtottak végre megújuló energiaforrások hasznosításával, amelynek során felújították az épületek szerkezetét és fűtési rendszerét is: megtörtént a homlokzat és a födém szigetelése, a nyílászárók cseréje, valamint a meglévő gázkazánok kiváltása modern kondenzációs kazánokra, illetve kialakították a helyiségenkénti szabályozást.

Az ünnepség a felújított intézmény megszentelésével kezdődött, amelyet Kocsis Fülöp érsek-metropolita végzett. Ezt követte az ünnepélyes szalagátvágás: Odrobina László helyettes államtitkár és Kocsis Fülöp metropolita adták át az épületet a diákok számára.

Az intézmény nagy múltra tekint vissza, melynek kiindulópontja az 1942-es és 1947-es év, amikor felállították a katolikus kántor- és tanítóképző intézetet, és létrejött a gimnázium. Az 1951-ig felfelé ívelő időszakot nehéz korszak követte, mivel elsőként megszüntették a fent említett két intézményt, majd előbb Hajdúnánásra, azt követően pedig Hajdúböszörménybe helyezték át működésüket. 1990-ben viszont egy minisztériumba felterjesztett kérelemnek és aláírásgyűjtésnek köszönhetően szeptemberben megnyitotta kapuit a görögkatolikus általános iskola, egy évvel később pedig a gimnázium.

A hajdúdorogi középiskola megszervezéséhez jelentős segítséget nyújtott Keresztes Szilárd korábbi megyéspüspök. Az intézmény hamarosan fejlődésnek indult, és 2006-ban már Görögkatolikus Oktatási Központként működött, mivel az intézmény keretében összevonták a hajdúdorogi görögkatolikus oktatási egységeket. Így napjainkra falai között óvoda, általános iskola, gimnázium, mezőgazdasági és vendéglátás-turisztika szakmacsoportos szakközépiskola, továbbá kollégium kapott helyet. 2008. szeptember 1-jétől az intézmény felvette a „Szent Bazil” nevet, így azóta Szent Bazil Oktatási Központként működik.

Fotó: Hajdúdorogi Metropólia

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria