Megszentelték a Tiszát Timáron – KÉPRIPORT

Hazai – 2018. január 10., szerda | 19:25

A timári görögkatolikus egyházközség tagjai január 6-án a Szent Liturgia után a Tiszához vonultak, ahol Revák István parókus megszentelte a folyót.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

„Karácsonykor sokan tesznek tanúságot Krisztusról, vízkeresztkor azonban maga az Atyaisten tesz tanúságot róla: ez az én szeretett Fiam, akiben kedvem telik” – mondta prédikációjában Revák István.

„Teofánia, az úrjelenés azon kevés ünnep közé tartozik, amikor a teljes Szentháromsággal találkozhatunk. S amit mi itt a Földön, a családban megélhetünk, a szeretetközösséget az egy Isten a Szentháromságban éli meg: egy az Isten, de nem magányos.”

„A kezdet a vízhez kötődik – hangsúlyozta a parókus. – A vízhez, mely tisztára most, s amely éltet. A keresztség, valamint a házszentelés, a jószág és a tulajdon megáldásának hagyománya azt is tudatosította, hogy a test felvéve a keresztség szentségét a Szentlélek templomává lesz, de vízkeresztkor, a hajlékaink megszentelésekor az otthonunk is templommá válik, ahol minden nap helye van az Istennek, aki szebbé teszi az életünket.” 

A liturgia végén körmenet indult a Tisza-partra. A lelkipásztor a háromágú gyertyát, a keresztet és a kezét a vízbe mártva, Szofróniosz pátriárka vízszentelési imáját mondva szentelte meg az élővizet. Ezt követően a megszentelt vízzel áldotta meg egyenként a híveket.

Forrás: Nyíregyházi Egyházmegye

Fotó: Polyákné Tóth Nóra

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria