Megszépül a szeged-móravárosi templom

Kishírek – 2017. augusztus 21., hétfő | 14:59

A tervek szerint szeptember elejére befejeződik a kivitelezés, addig a szentmiséket a közösségi házban tartják.

Legutóbb 1995-ben festették ki a móravárosi templomot, egy évvel azután, hogy megépült a közösségi ház – mondta el Fazakas Attila plébános. Hozzátette, hogy mivel építészeti szempontból puritán épületről van szó, a színekkel próbálnak játszani, egy világosabb és a hozzá illő sötétebb sárga árnyalatot használva álkazettás mennyezetet hoznak létre a festők.

A célunk, hogy olyan színt vigyünk a templomba, ami egyszerű, mégis hangsúlyozza a letisztult formákat – fejtette ki a plébános, majd méltatta az egyházközség tagjainak összefogását, hiszen sokan segítettek a pakolásban és abban, hogy a közösségi házban kápolnát alakítsanak ki, ott lesznek ugyanis a szentmisék a felújítás végeztéig.

Fazakas Attila elmondta azt is, egy adományozótól kaptak egymillió forintot kimondottan a festési munkákra, ami szűkösen elegendő, és egy másik felajánlás is érkezett, miután kiderült, hogy a kiválasztott színárnyalat megnöveli a költségeket.

A hívek körében gyűjtést is hirdettünk, ugyanis a szentélyt is szeretnénk rendbe tenni. A liturgiában a legszentebb cselekmények zajlanak ott, s ha új burkolatot kapna az a terület, az méltóbb volna a Jóistenhez. A kalkulációk szerint egymillió forintból lehetne a szentélyünket helyrehozni, ehhez várjuk mindazok segítségét, akik szeretnének partnereink lenni ebben – tette hozzá a plébános.

Szeptember 17-én lesz a templom búcsúja, eredetileg akkorra tervezték a munkálatok befejezését, most azt remélik, már 2-ára elkészülnek.

* * *

A móravárosi templomot 1932-ben építették, és az akkori püspök, Glattfelder Gyula áldotta meg. A környék lakossága egyszerű földművesekből, később gyári munkásokból tevődött össze, ezt visszatükrözi a templom egyszerűsége. A Fennesz László tervezte templom középpontjában mégis egy olyan kincset őriznek, ami egyedülálló Szegeden. 1932-ben Glattfelder püspök hitelesített Szent Kereszt-ereklyét adományozott a templomnak, Krisztus Urunk keresztfájának két darabkáját őrizzük, amely a mai napig a főoltár keresztje alatt található, s búcsú idején a körmenetben szoktuk körbevinni. Egyszerű templomunk van, de nagyon nagy érték lakozik falai között – összegzett a plébános.

Forrás és fotó: Szegedma.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria