Megszólaltak az új harangok Gyergyószentmiklóson

Külhoni – 2014. augusztus 28., csütörtök | 11:28

A gyergyószentmiklósi Szent István-templomban augusztus 24-én, vasárnap ünnepélyes harangszentelésre került sor – tájékoztatta szerkesztőségünket Baricz-Tamás Imola, a plébánia munkatársa.

„A harangok szorosan Isten népének életéhez kapcsolódnak” – mondta Keresztes Zoltán, a Szent István-templom plébánosa a vasárnapi ünnepi szentmisét megelőző harangszentelésen. A város alszegi részében ezentúl három harang kondul, hogy a Szent István Király Egyházközség eseményeit jelezze.

Mezei János polgármester a harangok, a déli harangszó történelmi üzenetéről szólt: „Nincs még egy nép a földön, amely közel hatszáz éven át büszkeséggel őrizheti diadalát, emlékeztetve a nagyvilágot egy olyan tekintélyes túlerővel szembeni győzelemre, mint mi, magyarok az 1456-os nándorfehérvári győzelmet.” A polgármester hozzáfűzte, hogy a felszentelendő harang és torony „a Szent István-i élni akarás, a megmaradási kényszer és a tudatos jövőépítés hármasságára figyelmeztet”.

Barti Tihamér, Hargita Megye Tanácsának alelnöke is örömét fejezte ki, hogy a város alszegi részében, a Bucsin lakónegyedben megkondultak a harangok, történelmi jelentőségűnek tartva a harangszentelést, mely jelzi: hűek vagyunk a múlthoz és a jövőbe is tekintünk.

Bíró Ágota Ferenczi Attila Harangok hangja című versét szavalta el, ezt követően került sor a harangok felszentelésére. Tamás József püspök és Portik Hegyi Kelemen főesperes-plébános mondott áldást. A Gyergyószentmiklósi Ipartestület Férfikara énekelt, majd a harangok ünnepélyes megkondítására Tamás József püspököt, Mezei János polgármestert és Barti Tihamért, a megyei tanács alelnökét kérték fel.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria