Megtartotta nyári ülését az MKPK Ifjúsági Bizottsága

Hazai – 2015. június 5., péntek | 10:57

A Palánki Ferenc egri segédpüspök vezetésével megtartott találkozón az egyházmegyék ifjúsági referensei és ifjúsági irodáinak vezetői tanácskoztak a megszentelt élet évéről, az ifjúsági világtalálkozóról, az egyházmegyei találkozókról – tájékoztatott Kámán Veronika, a bizottság munkatársa.


A MKPK Ifjúsági Bizottsága Tanácsadó Testületének negyedéves nyári ülése kezdetén Ulrik Mónika SSND nővér, a Magyarországi Szerzetes-elöljárók Konferenciái Irodájának vezetője a megszentelt élet éve hazai eseményeiről, programjairól tájékoztatta a résztvevőket. Kiemelte: az év rendezvényeinek – különösképpen a Rendben vagyunk kampánynak vagy a szeptemberi Szerzetesek Tere rendezvénynek – elsődleges célja, hogy bemutassa a megszentelt életet élőket és sokszínű tevékenységüket a társadalom számára, feltárva hétköznapi életüket, bevonva a látogatókat abba, ami „amúgy is történik a szerzetesek életében”: imaéletükbe, liturgiájukba, sokszínű apostoli szolgálatukba, mindennapi, de mégsem mindennapi tevékenységeikbe.

Dragonits Márta, az Ars Sacra Alapítvány kuratóriumi elnöke az immár kilencedik alkalommal, ez évben szeptember 19. és 27. között megrendezendő – idén a legjobb európai fesztiválok közé választott – Ars Sacra Fesztivál terveiről számolt be, kitérve a fiatalok közreműködési lehetőségeire. A változatos programkínálat alakításába ezúttal fiatalokat is hív: a szervezők várják a bekapcsolódni vágyó hittancsoportok, cserkészcsapatok, kórusok, zenekarok jelentkezését.

Az ülés délutánján fő témaként a krakkói ifjúsági világtalálkozó nemzetközi és hazai előkészületeiről volt szó. A 2016 nyarán tartandó nemzetközi ifjúsági találkozón, amelyen Ferenc pápa is részt vesz, és amely egyúttal az irgalmasság rendkívüli szentévének kiemelt eseménye, több ezer magyar fiatal részvételét várják a szervezők. A legfrissebb információkat a rendezvény Facebook-oldalán követhetik az érdeklődők.


A nyár sem telik majd eseménytelenül az egyházmegyékben. Az ifjúságpasztoráció felelősei az ülésen beszámoltak az előttük álló időszak helyi, fiatalokat megcélzó programjairól, a nyári táborok, lelkigyakorlatok, zarándoklatok előkészületeiről is. Az országos nyári események között kiemelt helyen említették a július 15. és 19. között Járd végig! mottóval megrendezendő 33. Egerszalóki Ifjúsági Találkozót és Lelkigyakorlatot. A közeljövő ökumenikus ifjúsági programjai közül a legjelentősebb a KözösPont Misszió: a történelmi egyházak közös ökumenikus missziója ezen a nyáron is négy könnyűzenei fesztiválon lesz majd jelen.

Fotó: Kámán Veronika/MKPK Ifjúsági Bizottsága

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria