Megtartotta tavaszi ülését a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia – VIDEÓVAL

Hazai – 2015. március 5., csütörtök | 14:29

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) március 3–4-én megtartotta tavaszi rendes ülését. Az ülés témáiról Mohos Gábor, a testület titkára sajtótájékoztatón számolt be március 5-én.


Az MKPK a Kárpátalján kialakult súlyos helyzet miatt korábban döntött arról, hogy katasztrófaalapjából 10 millió forint értékben gyorssegélyt juttat el a nehéz helyzetben lévő családok és az egyedülálló idős emberek megsegítésére. Ezzel egyidejűleg a püspökök gyűjtést hirdetnek minden katolikus templomban március 15-én, vasárnap a kárpátaljai testvérek javára, mivel a háború sújtotta Ukrajna magyarok lakta vidékén a mindennapi megélhetés is egyre nagyobb gondot okoz.

A Katolikus Karitász továbbra is elkülönített bankszámlán várja az adományokat, illetve az adakozók az 1356-os adományvonal tárcsázásával hívásonként 500 forinttal járulhatnak hozzá az akcióhoz.

Korábbi döntése értelmében a konferencia megalapította a cigánypasztorációs képzésekkel foglalkozó Boldog Ceferino Képzési Intézetet, amelynek vezetésével Székely János esztergom-budapesti segédpüspököt bízták meg. Az ülésen a püspökök elfogadták a cigánypasztoráció irányelveit megfogalmazó dokumentumot, amely elsődlegesen a területtel foglalkozó lelkipásztorok és lelkipásztori munkatársak részére íródott. A nehézségeket és problémákat nem figyelmen kívül hagyva az MKPK meg kívánja mutatni azt a számos példaértékű, eredményes kezdeményezést is, amelyeket a katolikus egyház országszerte indított. Ilyen például a közösségi házak, tanodák, családi napközik hálózata, amely országosan közel száz helyszínen van jelen.

A családok helyzetével kapcsolatban szó esett arról, hogy egyre gyakrabban találkoznak a lelkipásztorok olyan felnőttekkel, akik szeretnék komolyabban gyakorolni hitüket, vagy felnőttként ismerkednek a katolikus hittel, de egyházjogilag nem tisztázott házasságuk vagy élettársi kapcsolatuk. Az ilyen helyzetek tisztázásának elősegítésére az MKPK javaslatot fogalmazott meg, hogy az egyházmegyei viszonyok figyelembevételével az egyházmegyék nevezzenek meg olyan személyt, aki a szükséges egyházjogi ismeretekkel és lelkipásztori gyakorlattal tud segíteni megfelelő megoldás megkeresésében.

A püspökök testülete elfogadta Bosák Nándor debrecen-nyíregyházi megyéspüspök lemondását a liturgikus bizottság elnöki posztjáról, amit a főpásztor 75. életévének betöltése miatt ajánlott fel, és helyette Veres András szombathelyi megyéspüspököt választotta meg a bizottság élére. Emellett a bizottság tagja lett Snell György esztergom-budapesti segédpüspök.

Az ülésen döntés született a Missale Romanum, vagyis a Római Misekönyv új magyar nyelvű kiadásának előkészítéséről, amelynek feladataival a Magyar Liturgikus és Egyházzenei Intézetet bízták meg. A legutóbbi magyar nyelvű kiadás csaknem huszonöt évvel ezelőtt készült el, azóta a Szentszék egy új, módosított latin kiadást jelentetett meg, ezért időszerűvé vált a latin rítusban használt misekönyv magyar szövegének áttekintése, szükség esetén javítása és új szövegekkel való kiegészítése.

Beszámoló hangzott el a hit- és erkölcstanoktatás tapasztalatairól. Az idei tanévben négy évfolyamon több mint 102 ezer diák választotta a katolikus hit- és erkölcstanoktatást az állami fenntartású általános iskolákban és a hat évfolyamos gimnáziumokban. Az oktatás több mint 2600 helyszínen mintegy 11 ezer csoportban történik. A felmenő rendszernek megfelelően a következő két évben várhatóan duplájára növekszik ez a létszám.

Az ülésen Palánki Ferenc egri segédpüspök tájékoztatta a konferencia résztvevőit az április 11–12-én Nyáregyházán megrendezendő Országos Isteni Irgalmasság Konferencia részleteiről. A szervezők a rendezvényre több ezer résztvevőt várnak.

Idén kettős évforduló ad alkalmat a Magyarország és a Szentszék közötti diplomáciai kapcsolatok történelmi áttekintésére. Angelo Rotta nuncius és Gennaro Verolino nunciusi titkár embermentő tevékenysége, kitoloncolásuk hetvenedik évfordulója, valamint huszonöt évvel ezelőtt került sor a Szentszék és hazánk diplomáciai kapcsolatainak helyreállítására. A kettős történelmi évfordulóra emlékezve április 14-én, Budapesten konferenciát szervez a Szentszék magyarországi képviselete, amelyen részt vesz többek között Paul Richard Gallagher érsek, a Vatikán államközi kapcsolatokért felelős titkára (a gyakorlatban a Szentszék külügyminisztere), Matteo Luigi Napolitano, a Budapest igazai című könyv szerzője és Rosalba Verolino, Verolino érsek unokahúga.


Mohos Gábor titkár újságírói kérdésre válaszolva beszélt az oktatás témájában a történelmi egyházak és a kormány között a múlt héten lezajlott tárgyalásokról. A Magyar Katolikus Egyház a testvéregyházak képviselőivel együtt február 23-án, hétfőn a nemzetgazdasági miniszterrel tárgyalt a szakképzésről. Mivel a 2015/16-os tanévről szóló döntés már megszületett, és a Magyar Közlönyben meg is jelent, kifejezetten a hosszú távú kérdésekről esett szó. Az egyházak azt kérték, hogy a hosszabb távú tervezéshez szükséges információkat kapják meg. Különösen azért fontos ez, mert a szakképzés átalakításából következő profilváltás sokszor komoly anyagi ráfordítást is követelő eszközigénnyel jár. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Köznevelési Államtitkárságán lezajlott február 26-i, csütörtöki megbeszélés egy rendszeres egyeztetés része – tette hozzá Mohos Gábor, – amelyet az indokol, hogy az egyházak részesedése a közoktatásból tíz-tizenöt százalék. A tárgyaláson kifejezetten gyakorlati problémákról esett szó.

Az MKPK titkára szólt arról is, hogy az M1 március 15-i nemzeti hírcsatornává alakulásával a közszolgálati televízió egyházi műsorai a Duna TV-re kerülnek át, de ugyanúgy a vasárnap délelőtti idősávban fogják őket sugározni. Az MTVA vezérigazgatója megkereste a történelmi egyházak vezetőit az átalakulás kapcsán – tájékoztatott Mohos Gábor, aki azt is elmondta: elképzelhető, hogy az új hírcsatornán egy egyházi, vallási tematikájú híradó is indul – várhatóan heti rendszerességgel –, de ennek pontos részletei még nem ismertek.

Fotó: Lambert Attila

Videó: Szent István Televízió

Agonás Szonja/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria