Megújul a kétegyházi plébánia épülete

Hazai – 2020. december 7., hétfő | 9:00

Felújítják és lelkigyakorlatos házzá alakítják át a Szentháromság-plébánia épületét a Békés megyei Kétegyházán. A közösség a Magyar falu program keretében pályázott sikerrel, így kaphat a plébánia épülete jövő tavaszra új megjelenést és funkciót.

Csaknem 23 millió forintnyi összeget nyert a kétegyházi Szentháromság-plébánia a Magyar falu program keretében – ismertette Fazakas Gusztáv József eleki plébános, Kétegyháza lelkipásztora. A sikeres pályázatnak köszönhetően komplex projekt valósulhat meg, amely nemcsak az épület felújítását foglalja magában, hanem a helyi közösség számára programszervezési lehetőségeket is nyújt. Fazakas Gusztáv József elmondta: a kétegyházi plébánia épületét lelkigyakorlatos házzá alakítják át, alkalmas ugyanis erre az épület elrendezése, elosztása, emellett pedig kedvező a település földrajzi fekvése.

Kétegyházán közel két évtizede nincs helyben lakó plébános, ezért a plébánia épülete használaton kívül volt, de adottságai révén, valamint Gyula és Békéscsaba közelsége miatt is megfelelő helyszíne lehet a különböző lelkigyakorlatoknak, programoknak és zarándokcsoportok fogadásának. A beruházással kapcsolatban a plébános elmondta: a munkálatok már javában zajlanak, cserélik a homlokzati nyílászárókat, a helyiségek új, laminált burkolatot kapnak. Az emeleten felújítják a vizesblokkot, és két különálló fürdőszobát alakítanak ki. Nem marad el a belső tisztasági festés sem, sőt a földszintre akadálymentes mosdót és rámpát terveznek. A ház környezetbarát energiaellátását részben egy kiselemes naperőmű fogja biztosítani.

Az a cél, hogy csökkenjen az épület fenntartási költsége, és hogy a mozgáskorlátozottak, valamint a kisgyermekes, babakocsival közlekedő családok számára is akadálymentes legyen a bejutás. A ház népszerűsítése, a közösségi programok előkészítése és lebonyolítása a közösségszervező munkatárs feladata lesz. A fiatalok és a középkorúak számára napközis táborokat, családi napokat, az idősebbeknek pedig katolikus klubot szerveznénk – mondta Fazakas Gusztáv József.

Hozzátette, a tervek szerint lesz filmklub; nagyböjti és adventi időszakban lelkinapokat, de egészségnapokat is tartanak majd. A lelkipásztor kiemelte: fontos, hogy minden korosztályt megszólítsanak, hitéleti, szabadidős és preventív programjaik sokrétűek és hasznosak legyenek. A plébániai közösség számára alapvető, hogy a plébánia épülete ismét használatba kerüljön, elsősorban a közösségi hitélet, másodsorban pedig az egyházközség anyagi helyzetének stabilizálása miatt.

A megújult Szentháromság-plébánia átadását jövő májusra, a templom búcsúünnepére tervezik.

Forrás és fotó: delmagyar.hu; Szeged-Csanádi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria