Megújult a a keszthelyi Ranolder-iskola épülete

Hazai – 2018. január 30., kedd | 15:33

Befejeződött a keszthelyi Ranolder János Római Katolikus Általános Iskola épületének felújítása és energetikai korszerűsítése. A megújult épületet a Magyarok Nagyasszonya-templomban bemutatott szentmise után Márfi Gyula veszprémi érsek áldotta meg január 24-én.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A Ranolder-iskola felújítási munkálatai 2017 szeptemberében kezdődtek. A fenntartó Veszprémi Főegyházmegye uniós pályázaton nyert 200 millió forintos támogatást, ebből 120 millió forintot a keszthelyi intézményre fordítottak. A munkálatok során az épület új szigetelést és nyílászárókat is kapott, emellett a homlokzatra visszakerültek az épület régi díszei: közel hetven év után újra szobor díszíti a Ranolder-iskola homlokzatát. A magyar Szent Koronát a fején viselő Szűz Mária-ábrázolást Túri Török Tibor készítette.

Annak idején az állam egy kiváló iskolát vett el egy tollvonással az Egyháztól, és végül egy lepusztult épület maradt. Most, hogy itt állunk megújulva, és ismét a Szűzanya szobra tekint ránk, mintha rossz álomból ébredtünk volna fel. Ennek az iskolának a történetében az egész ország negyven, illetve további harminc évének sorsát benne látom, de tudom, hogy nagyon sok keszthelyi számára, aki itt élt vagy tanult valaha, sok évtizeddel ezelőtt, nagyon sokat jelent ez a megújulás – mondta köszöntőjében Őry Gábor igazgató.

Túl azon, hogy a pedagógusok és diákok szép, az intézmény célkitűzéseihez méltó környezetben élhetik mindennapjaikat, Keszthely városa is gazdagodott azzal, hogy egy történelmi épülete megszépült – hangsúlyozta Sifter Rózsa Zala megyei kormánymegbízott.

Márfi Gyula veszprémi érsek elmondta, a támogatás nagyobb részét a Ranolder-iskolára fordították, de a főegyházmegye több oktatási intézményéhez jutott a fejlesztési összegből.

A főpásztor megáldotta a felújított épületet, és Isten áldását kérte az intézményre és az egész városra.

Forrás és fotó: Veszprémi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria