Megújult a lourdes-i kápolna Angyalföldön

Hazai – 2015. március 1., vasárnap | 16:27

Snell György esztergom-budapesti segédpüspök március 1-jén, ünnepi szentmise keretében megáldotta a hívek adományából felújított és berendezett lourdes-i kápolnát Budapesten, az Angyalföldi Szent Mihály-templomban.


Snell György püspök a szentmise elején, rövid szertartás keretében áldotta meg a felújított kápolnát és az elhelyezésre került faoltárt.

A tanítványok megbotránkoztak amikor Jézus eljövendő szenvedéséről beszélt – hogy hogyan lehet Isten Fia. Jézus a hitüket látva ezért viszi fel a három apostolt a hegyre, hogy megmutassa isteni dicsőségét. Hogy a színeváltozásban kinyilvánítsa nem a szenvedés, nem a halál a végállomás, hanem majd a feltámadás – mondta szentbeszédében a Szent István-bazilika plébánosa.

Így értik meg a tanítványok: ami Jézusnak, az minden követőjének osztályrésze. A megpróbáltatások bennünket sem kerülnek el. Különösen nagyböjtben gondoljunk a színeváltozásra, mely mindannyiunk megerősítésére szolgál – hangsúlyozta Snell György.


Máriának minden szava Istenre, fiára Jézusra irányul és mindig megtérésre hív. Anyai szeretetét sokszor megmutatja, amellyel kiesdi számunkra azt az erőt, ami a hétköznapokhoz, életünkhöz kell. Ezért minél gyakrabban keressük fel a kis kápolnát, és kérjük a Szűz Anya közbenjárását – buzdított homíliájában a segédpüspök.

A templom főbejáratánál található oldalkápolna felújítása révén új fűthető padlóburkolat került kialakításra. Megújult a kápolna berendezése: egy egyszerű faoltár és néhány üllőhely került elhelyezésre, mely a jövőben a kisebb létszámú hétköznapi reggeli szentmiséknek, csendes, szűkebb körű szentségimádásoknak biztosít helyet. A munkálatokat Kovács Zoltán plébános, Pál Richárd gondnok és Kéri László építész felügyelete alatt a Gilt-Fix Kft. végezte.

Az Angyalföldi Szent Mihály-templomot Foerk Ernő – aki a szegedi dóm építésze is – tervei szerint építették. A templomot 1930. szeptember 21-én szentelte fel Serédi Jusztinián bíboros. A lelkészséget 1933-ban emelték plébániai rangra. 1995-ben készült el és áldották meg a templom alatt létesített urnatemetőt.

Fotó: Zuggó Zsolt

Kuzmányi István/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria