Megújult a nagytilaji hegyi kápolna

Hazai – 2018. szeptember 12., szerda | 13:43

Székely János szombathelyi megyéspüspök szeptember 8-án megáldotta a felújított nagytilaji hegyi kápolnát, és búcsúi szentmisét mutatott be.

„Évente csak egyszer mindig ezt a harangot hallom,
amint szinte bocsánatkérő rekedtséggel lelopakodik
a szőlőhegyi kápolnából és jelenti az ünnepnapot,
[...]
szól a harang időtlenül, Kisasszony napjának delén...”
(Nagy Gáspár: Hegyi búcsú Kisasszony napján)

Különleges volt a Vas megyei Nagytilaj község hegyi kápolnájának idei búcsúja. A 110 éves kápolnaépület felújítása az ünnepre befejeződött. Szeptember 8-án a helybéliek, a községből elszármazottak és a szomszédos településekről érkezők körében Székely János megyéspüspök megáldotta a kívül-belül megszépült kápolnát.

A szentmisében a főpásztor keresztény hitünk megtartó erejére hívta fel a figyelmet, mely már az elmúlt évszázadok során is biztosította elődeinknek az emberhez méltó életet.

A Szűzanya példáját követve, aki ki tudta mondani az igent a felséges Istennek, mi is megnyithatjuk szívünket a felénk irányuló isteni kegyelem előtt. Mindehhez azonban el kell fogadnunk a gyermekáldást, minden tőlünk telhetőt meg kell tennünk a segítségünkre szoruló beteg, elesett, gyenge vagy szegény embertársainkért, és szüntelenül élő hittel, örömmel kell megtöltenünk templomainkat és kápolnáinkat – hangsúlyozta a püspök.

A szentmisét követően Horváthné Kántor Klára polgármester és V. Németh Zsolt országgyűlési képviselő szólt az ünneplő közösséghez, majd kulturális műsor következett.

Forrás és fotó: Szombathelyi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria