Megújult a „plébánosok lapja”, a L’Osservatore Romano

Kitekintő – 2017. január 19., csütörtök | 10:54

A L’Osservatore Romano megújult olasz nyelvű hetilap-változatát szentszéki sajtótájékoztatón mutatták be, amelyen jelen volt Giovanni Maria Vian főszerkesztő, Angelo Becciu érsek, helyettes államtitkár, valamint a vatikáni Kommunikációs Titkárság prefektusa, Dario Edoardo Viganò prelátus.

Megújult külsővel jelenik meg ezentúl a L’Osservatore Romano olasz nyelvű hetilap-változata, melyet a „plébánosok lapjának” is neveztek, ugyanis áttekintést ad többek között a Szentszék heti tevékenységéről, a pápai homíliákról. Becciu érsek szerint kihívás ez a megújulás, mert a papíralapú újságírás kissé olyan, mint az árral szemben úszni.

A L’Osservatore Romanóra jellemző ez a nyitottság, hiszen közvetíteniük kell a pápa szavát, tevékenységét, hozzá hasonlóan nyitni a világ felé, a nem hívők felé is, például a természetvédelem, a béke kapcsolódási pontjai mentén. A helyettes államtitkár kiemelte, hogy külön figyelmet szentelnek a nők egyházi szerepének havonta megjelenő kiadványukban.

Giovanni Maria Vian, a lap főszerkesztője emlékeztetett rá, hogy a L’Osservatore Romano hetilapként 1948 óta létezik. Az újság jelenleg a vatikáni híreken túl három fő témában: nemzetközi, kulturális és vallási kategóriában jelentet meg cikkeket, illetve új rovatokat is kínál az olvasóknak. Interneten ingyen hozzáférhető a lap online változata. A hét nyelven tudósító vatikáni sajtóorgánumnál mintegy hatvanan dolgoznak.

A L’Osservatore Romano vatikáni napilap 1861-ben jött létre. Hetilapként is megjelenik olasz, francia, angol, spanyol, portugál és német nyelven. Havonta megjelenő kiadványa a Donne, chiesa, mondo (Nők, egyház, világ), amelynek szerkesztésében csak nők vesznek részt.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: L’Osservatore Romano

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria