Megújult a tihanyi Apátsági Rege Cukrászda

Megszentelt élet – 2018. július 13., péntek | 19:54

140 millió forintos kormányzati támogatással, mintegy 180 millió forintos beruházás keretében újult meg a tihanyi Apátsági Rege Cukrászda, amelyet július 12-én, csütörtökön adtak át.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Mihályi Norbert Jeromos, a Tihanyi Bencés Apátság perjele elmondta, apátsági közösségük célja, hogy a Tihanyba érkezők élményszerűen, hitelesen tudják megtapasztalni azt a gazdag szerzetesi hagyományt, amelynek alapvető eleme a lelki, szellemi és testi felüdülés. Hozzátette: a cukrászdát és az azt körülvevő udvart az apátság vendégfogadó központjává szeretnék fejleszteni.

A perjel elmondta azt is, hogy a 140 millió forintos kormányzati támogatással, mintegy 180 millió forintból megvalósult beruházás során modern, a megnövekedett vendégforgalom kiszolgálására alkalmas melegkonyhát és cukrászműhelyt hoztak létre, valamint kicserélték a Balatonra néző panorámaablakokat is. Az Apátsági Rege Cukrászdában olyan süteményeket és meleg ételeket kínálnak majd, amelyek a szerzetesi hagyományokból merítkeznek. Mihályi Jeromos példaként említette az apátság gyógynövénykertjéből származó mentával ízesített süteményt vagy a levendulás krémest.

Soltész Miklós államtitkár az avatáson úgy fogalmazott, az apátság által működtetett és felújított cukrászda közösséget teremt, és bemutatja, hogy az Egyház a társadalom olyan szerves részét képező közösség, „melyre támaszkodhatunk, amelytől tanulhatunk, és amely teljes természetességgel velünk együtt él”.

A Balaton Magyarország legnagyobb természeti értéke – jelentette ki Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára. A térség országgyűlési képviselőjeként hozzátette, a kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy ez az érték mindenki számára hozzáférhető legyen, minél nagyobb vonzerőt jelentsen, és a Balaton Európa legbiztonságosabb és legvonzóbb idegenforgalmi régiója legyen. Ezt a célt szolgálja a bencés szerzetesközösség által végzett fejlesztés is.

A „Rege” presszó 1961. június 16-án nyílt meg. Nevét Garay János Rege a tihanyi visszhangról című művéről, vagyis a „tihanyi rege” jól ismert történetéről kapta. Garay Jánost (is) megihlette az apátsági templom északi faláról visszaverődő ekhó, így született meg a visszhang eredetének regéje. A Tihanyi Bencés Apátságot – egykori gazdasági udvarának területével együtt –1994-ben kapta vissza a Magyar Államtól a magyar bencés rend. Az apátság építtette fel 1996-1997 téli szezonjában a most fokozatosan megújuló cukrászdaépületet.

Forrás: Tihanyi Bencés Apátság

Az apátság cukrászdája a félsziget egyik legszebb panorámájával várja a látogatókat.

A kínálat részét képezik a Tihanyi Bencés Apátság saját termékei: jellegzetesen helyi édességek, Gellért atya gyógyteái, az András király és Anasztázia királyné gyógynövényes-levendulás likőrök és a TICHON apátsági sörök.

A Tihanyi Bencés Apátság gasztronómiai kiállításaihoz kapcsolódóan idén június 1-től szeptember 30-ig, az Apátság nyitvatartási idejében (09:00–18:00) lehetőség lesz egybevont apátsági látogatásra és kóstolójegy megvásárlására a templom melletti Porta Pacis Látogatóközpontban.

Forrás: MTI

Fotó: Tihanyi Bencés Apátság

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria