Megújult a váci piarista templom tetőzete

Megszentelt élet – 2017. július 24., hétfő | 18:27

Az elmúlt két hónapban megújult Vácott a Szent Anna piarista (Örökimádás-) templom teteje. A csaknem 50 millió forint értékű beruházás anyagi hátterének nagy részét a Piarista Rend Magyar Tartománya biztosította, de a költségek nagyjából negyedét pályázati úton teremtették elő.

Az évszázadok során elfáradt a tető gerendázata, a nagyobb viharok pedig már gyakran megbontották itt-ott a cserépborítást, tehát nagyon időszerű volt ez a felújítás – mondta el Bocsa József SchP templomigazgató.

A felújítás egy teljes körű rekonstrukció egyik jelentős állomása: két évvel korábban megújult a templom főhomlokzata és két tornya, valamint a rendház homlokzata, továbbá az elmúlt néhány évben a váci Piarista Gimnázium és Kollégiumban is megvalósultak nagyon fontos fejlesztések.

Bocsa József elmondta, a templomfelújítás következő szakaszában a Piarista utcai oldalfalat renoválják, illetve időszerű már az elektronikai rendszer korszerűsítése is, egybekötve a fűtés korszerűsítésével, bővítésével.

A Szentháromság térre néző kéttornyú Szent Anna piarista templom Vác városképének karakteres eleme. Építését Sindler Zsigmond házfőnöksége alatt, 1740/41-ben kezdték meg a piarista rendház melletti üres saroktelken Althann Mihály Károly váci püspök és egyes váci kanonokok támogatásával. 1745-ben Kaló Ferenc püspöki helynök áldotta meg az épületet, amit használatba is vettek. A templom ünnepélyes fölszentelésére 1759 novemberében került sor. Eredetileg úgy tervezték, a templom titulusa a Szentháromság lesz, ám végül Szent Anna tiszteletére szentelték.

Forrás: Ribáry Zoltán

Fotó: Vaconline.hu; Ribáry Zoltán 

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria