Megújult Virág Ferenc egykori pécsi püspök emléktáblája

Hazai – 2016. május 22., vasárnap | 13:04

Május 19-én emléktáblát avattak Bonyhádon, Virág Ferenc egykori pécsi megyéspüspök szülőházán. Az 1926-ban elhelyezett táblát a Pór Apát Alapítvány újította meg. A város lakói a Bonyhádon született püspök beiktatásának 90. évfordulójáról emlékeztek meg.

Virág Ferenc 1926 és 1958 között volt pécsi megyéspüspök. Kormányzása alatt közel harminc templom épült az egyházmegyében, például az újdombóvári katolikus templom, a gyárvárosi, a pálos, a Pius-, a Szent István-, a Bártfai utcai és a kertvárosi templomok. Ő hívta Pécsre a Sarutlan Karmelita Nővérek rendjét 1928-ban, és átadta nekik a Mindenszentek templomát a mellette lévő területtel együtt. 1954-ben a püspökszentlászlói kastélyt az egyházi szeretetszolgálatnak adta. Püspökként a II. világháborút követően is bölcs példamutatással segítette a katolikus egyház híveit egészen 1958-ban bekövetkezett haláláig.

Virág Ferenc bonyhádi szülőházán nevét püspökké szentelése óta emléktábla őrzi, amely a beiktatás 90. évfordulójára most a Pór Apát Alapítvány jóvoltából újult meg. Az emléktáblát ünnepség keretében áldotta meg Mayer Mihály nyugalmazott megyéspüspök.

Forrás és fotó: Pécsi Egyházmegye

Magyar Kurír