Megválasztották a bencés rend prímás apátját

Megszentelt élet – 2016. szeptember 12., hétfő | 12:36

Gregory Polant, a Missouri állambeli conceptioni apátság elöljáróját választották prímás apáttá szeptember 10-én a bencés apátok római kongresszusán. A rendi elöljárók gyűlésén a magyarországi bencés közösséget Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát és Korzenszky Richárd tihanyi perjel képviselte.


KÉPGALÉRIA - Klikk a képre!

Szombaton 250 apát és konventuális perjel választotta meg a rend 10. legfőbb elöljáróját Rómában, a bencés apátkongresszuson. Ezen a fórumon a Bencés Konföderáció összes önálló közösségének elöljárója összegyűlik. A 66 éves amerikai Gregory Polan lett a német Notker Wolf utóda.


Gregory Polan Chicago nyugati elővárosában nőtt fel, 1970-ben lépett be a bencés rendbe. 1971. augusztus 28-án tette le első fogadalmát, 1974. augusztus 31-én tett örökfogadalmat. 1977. május 26-án szentelték pappá. 1996 novembere óta a Missouri állam északnyugati részén fekvő Conception település bencés apátságának elöljárója. Elődje, Notker Wolf tizenhat éven keresztül állt a Bencés Konföderáció élén.

A prímás apátot először nyolc évre választják, ezt követően legfeljebb kétszer választható újra, alkalmanként négy évre. Székhelye a római Szent Anzelm-apátság. A prímás apát tölti be a Szent Anzelm Pápai Egyetem nagykancellári hivatalát.  

Az apátok közösségében a prímás apát az „első az egyenlők között” („primus inter pares”). Feladata főképpen a rend reprezentációja.  


A katolikus egyház egyik legrégebbi, a 6. században alapított szerzetesközössége, a bencés rend szövetségi rendszerben épül fel. Huszonegy ága van, ezek az úgynevezett kongregációk. Ma a férfiközösségekben több mint hétezer szerzetes él, a nővérek létszáma pedig meghaladja a tizenötezret. A női szerzeteseket a bencés nővérek nemzetközi közössége fogja össze.  

A római kongresszust megelőzően a Szent Márton pártfogása alatt álló bencés monostorok apátjai szeptember 2. és 4. között Magyarországra látogattak.

Forrás: Vatikáni Rádió német nyelvű szerkesztősége, Katholisch.de

Fotó: Korzenszky Richárd OSB; americamagazine.org

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria